Ciasto szpinakowe z
brzoskwiniami
Bardzo efektowne i bardzo
proste do upieczenia ciasto szpinakowe z kremem śmietanowo-serowym i
brzoskwiniami. Idealne na wielkanocny stół.
Składniki:
ciasto:
- 200 g szpinaku świeżego
lub 400 g mrożonego
- 150 ml oleju
bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
- skórka i sok z jednej
cytryny
- 4 jajka średniej
wielkości
- 180 g cukru
- 8 g cukru waniliowego
- szczypta soli
- 300 g mąki
- 8 g proszku do pieczenia
krem:
- 300 ml kremówki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 1 śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 połówek brzoskwiń z
syropu
Sposób wykonania:
Pieczemy ciasto
szpinakowe.
Szpinak siekamy
niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny
blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak
mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z
płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.
Przystępujemy
do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli,
cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania
masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min,
nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy
rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do
połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z
proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do
połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24
cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku
nagrzanym do 170 °C ok. 40 min (do suchego patyczka).
Kiedy
tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć
do temperatury pokojowej. Następnie
odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do
lodówki na 2 godziny. Odkrojony wierzch pozbawiamy brązowej skórki
i zielony miąższ kruszymy rękami do miseczki. Odkładamy również
do lodówki.
Ubijamy
krem.
Do
misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy
śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do
momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser
mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej
konsystencji, aby krem trzymał formę.
Do gotowego kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy
całość delikatnie.
Składamy
ciasto.
Spód
ciasta przekładamy z powrotem do foremki, zapinamy obręcz. Możemy
wyłożyć rant formy folią, jeśli mamy. Nakładamy krem,
wyrównujemy wierzch i posypujemy górę ciasta odłożonymi
okruchami. Przyozdabiamy cukierkami w kształcie jajeczek.
Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Ciasto
szpinakowe z brzoskwiniami gotowe!
Nasze
rady:
Śmietanka
i ser mascarpone muszą być mocno schłodzone, aby krem nam się
dobrze ubił.
Proponujemy
użyć szpinak świeży. Daje on nam gwarancję, że ciasto będzie
miało żywy, soczysty kolor.
Szpinak
mrożony należy bardzo dokładnie osączyć z wody.
Zamiast
cytryny możemy użyć limonkę w takich samych proporcjach. Ciasto
będzie miało bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.