wtorek, 12 marca 2024

Szpinakowe babeczki wielkanocne

Szpinakowe babeczki wielkanocne

Babeczki o pięknym szmaragdowym kolorze, aromatyczne i wilgotne, przypominające wiosnę i Wielkanoc. Szpinak w roli barwnika naturalnego, cytryna dająca orzeźwiający smak. Babeczki idealne do wielkanocnego koszyczka.

Składniki:

foremki silikonowe do babeczek 12-15 sztuk

  • 200 g szpinaku mrożonego
  • 2 jajka wielkość M
  • 70 ml oleju
  • 110 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z cytryny
  • szczypta soli
  • 150 g mąki tortowej
  • 4 g proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Szpinak, olej i skórkę z cytryny rozdrabniamy dokładnie blenderem na jednolitą masę. Szpinak należy wcześniej rozmrozić i odsączyć z płynu. 

Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy zblendowany szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. 

Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników).

Przelewamy ciasto do silikonowych foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 15-20 minut (do suchego patyczka).

Gotowe babeczki studzimy i wyjmujemy z foremek. Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.

Szpinakowe babeczki do wielkanocnego koszyczka gotowe!



 

Mazurek krówkowy

   Mazurek krówkowy

Tradycyjny mazurek na kruchym cieście wypełniony masą krówkową, przyozdobiony świątecznie, prosty i szybki. Na wielkanocnym przyjęciu będzie prawdziwą ozdobą!

Składniki:

ciasto

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • jedna czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%

wypełnienie mazurka

  • masa krówkowa z puszki 350g
  • 2 łyżki dżemu (może być morelowy, brzoskwiniowy lub pożeczkowy)
  • 40 g gorzkiej, ciemnej czekolady
  • 20 g białej czekolady
  • jajeczka cukrowe lub marcepanowe do ozdoby

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem do dużej miski. Dodajemy proszek do pieczenia, sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, posypując je mąką. Dodajemy żółtka, olejek zapachowy i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części- 3/4 i 1/4. Większą część wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę 25x30 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Z mniejszej części ciasta robimy brzeg mazurka. Gotowe ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut.



Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.

Następnie wyjmujemy ciasto z blaszki na paterę, smarujemy w środku dżemem. Masę krówkową podgrzewamy w rondelku stale mieszając, aby nie przywarła do dna ( ok minuty od zagotowania). Gorącą masę wylewamy na dżem, wyrównujemy.



Roztapiamy obie czekolady (osobno w kąpieli wodnej) i przekładamy do woreczków foliowych. Odcinamy narożniki i rysujemy bazie. Przyozdabiamy jajeczkami i pozostawiamy do zastygnięcia.

Mazurek krówkowy gotowy!



 

poniedziałek, 11 marca 2024

Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny

  Ajerkoniak domowy czyli likier jajeczny

Ajerkoniak w naszym domu nazywany był „damską wódką” i zawsze pojawiał się na świątecznym stole na Wielkanoc. Doskonały likier robiła Teściowa, która po świątecznym śniadaniu zawsze wypowiadała sławną w naszej rodzinie kwestię:” A może panie napiją się jajóweczki?” Ponieważ owa jajóweczka bardzo nam smakowała pewnego razu poprosiłyśmy o przepis i tym sposobem przedłużyłyśmy rodzinną tradycję, kontynuując ją dzielnie aż po dziś dzień.

Razem z przepisem otrzymałyśmy bezcenną radę. Otóż dobry ajerkoniak zrobimy, według Teściowej, tylko na najmocniejszym spirytusie. Będzie on gęsty, zawiesisty, aksamitny i odpowiednio ostry, bez posmaku wódki czy brandy. Taki ajerkoniak zaproponujemy dziś -jajóweczkę Teściowej.

Składniki na 0,4 -0,5 l:

Jeśli chcemy uzyskać ok. 0,9 l podwajamy proporcje.

  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 16 g (podwójna porcja) cukru wanilinowego
  • 300 ml kremówki 30% lub mleka zagęszczonego bez cukru
  • 130 ml spirytusu 95%

Sposób wykonania:

Do miski miksera wbijamy żółtka i rozbijamy je na jednolitą masę. Następnie wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder w 3 -4 porcjach, stale miksując, do momentu aż uzyskamy gęsty, puszysty kogel -mogel. Masa musi podwoić objętość i stracić intensywny, żółty kolor.

 Teraz pomału wlewamy kremówkę i krótko miksujemy. Na koniec cienką stróżką wlewamy spirytus, stale miksując na niskich obrotach. Masa zrobi się rzadka. Taką masę przecedzamy przez sito, aby pozbyć się skrętków białka, które na pewno dostały się do likieru podczas wybijania żółtek.

 Przecedzony likier wlewamy do butelki, którą zakręcamy, potrząsamy nią i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwa dni. Likier w tym czasie odpowiednio zgęstnieje i nabierze pożądanego smaku.

Ajerkoniak to wyborny napój alkoholowy, którym można raczyć się w trakcie podwieczorków. Możemy go również używać do wypieków. Z dodatkiem likieru jajecznego upieczemy doskonałą babkę lub ukręcimy przepyszny krem budyniowy do tortu.



 

Sałatka z jajek świąteczna

Sałatka z jajek świąteczna

Błyskawiczna sałatka jajeczna, doskonała na świąteczny stół. Proste składniki - jajka, kukurydza, groszek, ogórek, seler naciowy i por. Sałatkę przygotowuje się 15 minut, to jej wielki atut. Smakuje wybornie.
 
Składniki:

  • 5 jajek
  • mała puszka kukurydzy (200g)
  • mała puszka groszku (200g)
  • 2 gałązki selera naciowego z liśćmi
  • 200 g świeżego ogórka
  • 10 cm pora, białej części
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy w kostkę, przekładamy do miski.
 Ogórka i seler naciowy kroimy również w kostkę i dokładamy do jajek.
 Por kroimy w półkrążki, przelewamy wrzątkiem, osączamy i wrzucamy do miski. 
Kukurydzę i groszek dokładnie odsączamy, dodajemy do sałatki. 
Mieszamy warzywa z majonezem, przyprawiamy pieprzem i solą. Wstawiamy gotową sałatkę do lodówki co najmniej na godzinę.
 Po tym czasie wykładamy sałatkę na talerz i dekorujemy.

Prosta i bardzo smaczna sałatka gotowa!



Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem do koszyczka

Babeczki wielkanocne z ajerkoniakiem do koszyczka

W każdym koszyczku ze święconką powinna znaleźć się babka. Można ją kupić, ale upieczona samemu będzie naszym własnym wkładem w święta i da nam satysfakcję oraz poczucie, że nie poszliśmy po najmniejszej linii oporu. Przepis na babeczki, który proponujemy jest bardzo prosty, wykonanie jeszcze prostsze, ale jaki smak! Na pewno zjemy je z apetytem.

Składniki:

6-8 babeczek

foremki silikonowe

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki likieru jajecznego
  • 50 g roztopionego masła
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

Suche składniki łączymy w misce- przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier i mieszamy rózgą lub mikserem, krótko do połączenia składników. Następnie dodajemy likier i roztopione, przestudzone masło. Na koniec dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia składników. Ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy foremki do 2/3 wysokości.



Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C od 15 do 20 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu, lekko ostudzone babeczki wyjmujemy z foremek. Następnie ozdabiamy według uznania, albo lukrem, albo cukrem pudrem, albo roztopioną czekoladą.

Babeczki z ajerkoniakiem do święconki gotowe!



Nasza rada:

Do babeczek najlepiej użyć likier własnego wykonania (przepis na naszym blogu) lub zastąpić go mlekiem w takich samych proporcjach.


 

Jajka nadziewane pieczarkami

Jajka nadziewane pieczarkami

W naszym domu od wielu lat jajka z farszem pieczarkowym są obowiązkowym daniem na Wielkanoc. Lubią je i dorośli i dzieci. To jedno z najsmaczniejszych nadzień do jajek i co ważne, jest bardzo szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka gałązek koperku do dekoracji
  • 2 łyżki oleju + 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki wzdłuż. Wydrążamy żółtka, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem na „żwirek”, czyli niezbyt drobno.



Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, smażymy do zeszklenia. Pieczarki również drobno kroimy i dorzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy całość pieprzem i solą. Smażymy około15 minut. Do lekko przestudzonych pieczarek dodajemy żółtka.



 Nakładamy farsz do białek. Na każde jajko dajemy gałązkę koperku.

Jajka z farszem pieczarkowym gotowe!



 

niedziela, 10 marca 2024

Babka wielkanocna ekstra czekoladowa

Babka wielkanocna ekstra czekoladowa

Babka mocno czekoladowa, wilgotna, polana lukrem. Pyszna i efektowna!

Składniki:

  • 80 g kakao extra ciemnego lub czarnego
  • 230 g mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka M
  • 180 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa:

  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6-7 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

Forma z kominem 24 cm średnicy wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.

Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać jajka na wysokich obrotach, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy masę 4-5 minut, aż zbieleje i trochę powiększy objętość.



Następnie zmniejszamy obroty na średnie, wlewamy mleko i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników i wsypujemy w trzech, czterech partiach suche składniki uprzednio wsypane do jednej miski i przemieszane.

Znowu miksujemy krótko, do połączenia składników.

Na koniec wlewamy cienkim strumieniem gorącą wodę.



Ciasto jest dosyć rzadkie.

Przelewamy je do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka). Upieczoną babkę wyjmujemy od razu po upieczeniu z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wyjmujemy ostrożnie z formy.



Całkiem wystudzoną polewamy lukrem. Składniki lukru dajemy do miski i rozcieramy łyżką do konsystencji płynnego miodu. Jeśli wychodzi za rzadki dodajemy trochę więcej cukru pudru.

Babka wielkanocna ekstra czekoladowa gotowa!

 


Domowy majonez

Domowy majonez

Prosty, szybki przepis na gęsty, domowy majonez do sałatek, jajek, wędlin. W sam raz na wielkanocny stół. Gotowy w pięć minut, łatwiejszy niż nam się wydaje.

Składniki:

  • 1 jajko duże
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta kurkumy lub czerwonej papryki
  • około 1 szklanki oleju
  • łyżeczka octu lub cytryny

Sposób przyrządzenia:

Do wysokiego naczynia, np. słoiczka 0,5 l wbijamy jajko i dodajemy cukier, sól, ocet oraz pozostałe składniki, oprócz oleju. Następnie blenderem miksujemy składniki w słoiczku. Kiedy są już dobrze połączone dolewamy cienkim strumieniem olej, nie przerywając miksowania, aż wyczerpiemy cały olej i masa zgęstnieje. Z tych proporcji wychodzi słoiczek 0,3 l majonezu.

Majonez domowy gotowy!



Nasze rady:

Wszystkie składniki majonezu przed połączeniem muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej majonez może się zwarzyć. Olej lejemy powoli, małymi porcjami. Szklanka oleju czasami nie wystarczy, bo np. jajko było dosyć duże, lub użyliśmy dużo dodatków. Nie bać się, dolać więcej oleju. Majonez musi być aksamitny i gęsty. Jeśli chcemy mieć majonez ekstra dodajmy różne przyprawy według uznania, np. czosnek, chrzan, inicjatywa należy do Nas!

 

Jajka z farszem guacamole

Jajka z farszem guacamole

Prosta przekąska na świąteczny stół. Farsz jest wyrazisty i wyjątkowy. Jajka smakują fenomenalnie, znikają ze stołu w pierwszej kolejności.

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 papryczki chilli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomidor
  • 1 gałązka selera naciowego
  • kilka gałązek naci pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:

Jajka obieramy, przekrawamy wzdłuż na połówki, wybieramy z nich żółtka i przekładamy do miski. Następnie żółtka rozgniatamy widelcem, niezbyt mocno. Nie robimy papki.
 Awokado obieramy ze skórki, pozbawiamy pestki i kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem tak samo jak żółtka. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
 Dodajemy do awokado i żółtek posiekaną papryczkę, seler naciowy i zmiażdżony czosnek. 
Pomidora pozbawiamy soku i pestek, kroimy drobno, dodajemy do reszty składników.
 Całość przyprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą, dodajemy posiekaną pietruszkę. Mieszamy i napełniamy połówki jajek. Tak przygotowane jajka z farszem guacamole wykładamy na półmisek.

Jajka z farszem guacamole gotowe!




sobota, 9 marca 2024

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami

Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami

Bardzo efektowne i bardzo proste do upieczenia ciasto szpinakowe z kremem śmietanowo-serowym i brzoskwiniami. Idealne na wielkanocny stół.

Składniki:

ciasto:

  • 200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
  • 150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
  • skórka i sok z jednej cytryny
  • 4 jajka średniej wielkości
  • 180 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 300 g mąki
  • 8 g proszku do pieczenia

krem:

  • 300 ml kremówki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 śmietan-fix
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 połówek brzoskwiń z syropu

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto szpinakowe.

Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok.



Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 40 min (do suchego patyczka).



Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. Następnie odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Odkrojony wierzch pozbawiamy brązowej skórki i zielony miąższ kruszymy rękami do miseczki. Odkładamy również do lodówki.

Ubijamy krem.

Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Do gotowego kremu dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Mieszamy całość delikatnie.



Składamy ciasto.

Spód ciasta przekładamy z powrotem do foremki, zapinamy obręcz. Możemy wyłożyć rant formy folią, jeśli mamy. Nakładamy krem, wyrównujemy wierzch i posypujemy górę ciasta odłożonymi okruchami. Przyozdabiamy cukierkami w kształcie jajeczek. Przykrywamy ciasto folią i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.



Ciasto szpinakowe z brzoskwiniami gotowe!



Nasze rady:

Śmietanka i ser mascarpone muszą być mocno schłodzone, aby krem nam się dobrze ubił.

Proponujemy użyć szpinak świeży. Daje on nam gwarancję, że ciasto będzie miało żywy, soczysty kolor.

Szpinak mrożony należy bardzo dokładnie osączyć z wody.

Zamiast cytryny możemy użyć limonkę w takich samych proporcjach. Ciasto będzie miało bardzo ciekawy, orzeźwiający smak.

 


Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i pysznym sosem majonezowym. Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze gruszkę. Będzie smacznie.

Składniki:

  • por (biała część) 300g
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • 1 twarda gruszka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski.



 Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i gruszkę razem ze skórką ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.



 Następnie dodajemy do warzyw wymieszaną śmietanę, majonez, musztardę pieprz, sól i cukier. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem doskonale pasuje do różnych dań obiadowych.

 

Pierś kurczaka z piekarnika

Pierś kurczaka z piekarnika

Pierś kurczaka z piekarnika to niedrogie, proste, smaczne i ekspresowe danie obiadowe.  Soczystą i aromatyczną pierś podajemy z  ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Możemy ją też wykorzystać jako dodatek do sałatki, np. gyros lub hawajskiej.

Mięso jest delikatne, przygotujemy je w 15 minut, upieczemy w 30 minut. 

Składniki:

  • 40 dkg piersi z kurczaka (2 pojedyncze po 20 dkg)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy „złocisty kurczak”
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób wykonania:

Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Podwójną piersi kurczaka przekrawamy na pół. Mięso wrzucamy do miski.



Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy piersi, tak aby każdy kawałek był równomiernie obtoczony marynatą. Odkładamy piersi na bok na 1/2 godziny.



W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie pozostałym olejem. Układamy w naczyniu kawałki piersi.



Pierś kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone mięso i odstawiamy przykryte folią na 10 minut, aby odpoczęło.

Pierś kurczaka z piekarnika gotowa!



Nasze rady:

Przyprawy do kurczaka, w naszym przepisie nie są obowiązkowe. Jeśli nie lubimy lub nie mamy, którejś z nich to możemy je pominąć albo użyć innych, np. czosnku granulowanego, tymianku, curry.

Nie przekraczamy czasu pieczenia, aby mięso nie zrobiło się zbyt suche i twarde.

Pierś mniejszą (150g) pieczemy 25 minut, większą (250 g) 35 minut. Mięso zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika.

 

piątek, 8 marca 2024

Babka zebra z polewą czekoladową


Babka zebra z polewą czekoladową

Babka dwukolorowa polana białą czekoladą. Pyszna, puszysta i bardzo łatwa do zrobienia. Będziemy ją wylewać po butelce do formy, dzięki temu będzie równo wylana i utworzy się na niej piękny wzór. Zachwyci gości, na pewno będą podziwiać!

Składniki:

  • 5 jaj (rozmiar M)
  • 280 g cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 ml mleka
  • 220 ml oleju bezzapachowego
  • do białego ciasta 2 czubate łyżki mąki
  • do ciemnego ciasta 2 czubate łyżki kakao
polewa
  • 100 g białej czekolady
  • 2-3 łyżki mleka
  • 20 g ciemnej czekolady

Sposób wykonania:

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie doskonale ubita zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy do połączenia składników. Teraz dolewamy mleko i olej powoli, stopniowo, stale mieszając. Do tak ubitej masy dodajemy na koniec przesianą mąkę i proszek do pieczenia ( w trzech etapach). Miksujemy powoli, tylko do połączenia składników. Gotową masę babkową rozdzielamy na dwie części, miej więcej równe. Do jednej przesiewamy mąkę, do drugiej kakao. Mieszamy masy łyżką lub łopatką silikonową w miarę delikatnie.

Formę babkową z kominem o średnicy 25 cm smarujemy starannie masłem i obsypujemy bułką tartą. Na komin nakładamy obciętą butelkę plastikową po wodzie mineralnej, jak na zdjęciu poniżej.



Następnie nakładamy ciasto po butelce do tortownicy, na przemian raz jasne, raz ciemne - po dwie małe chochelki lub 3-4 łyżki. Zaczynamy od ciemnego, na nie nakładamy jasne i tak do wyczerpania składników. Ciasto będzie powoli rozlewać się tworząc równe pierścienie. 



Teraz delikatnie zdejmujemy butelkę i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 180 °C na 45 - 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę studzimy i polewamy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą z mlekiem. Na białej polewie piszemy wzorek ciemną czekoladą, uprzednio roztopioną w woreczku foliowym, w gorącej wodzie.



Wielkanocna babka zebra gotowa!