MAKATKA

sobota, 9 marca 2024

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem

Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i pysznym sosem majonezowym. Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze gruszkę. Będzie smacznie.

Składniki:

  • por (biała część) 300g
  • 1 duża marchew
  • 1 jabłko
  • 1 twarda gruszka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 czubata łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski.



 Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i gruszkę razem ze skórką ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.



 Następnie dodajemy do warzyw wymieszaną śmietanę, majonez, musztardę pieprz, sól i cukier. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.

Surówka z pora z gruszką i jabłkiem doskonale pasuje do różnych dań obiadowych.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz