Surówka z pora z gruszką i jabłkiem
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jednak wracamy do starego, sprawdzonego przepisu z klasycznym połączeniem pora z jabłkiem, marchewką i pysznym sosem majonezowym. Do naszej surówki z pora dodamy jeszcze gruszkę. Będzie smacznie.
Składniki:
- por (biała część) 300g
- 1 duża marchew
- 1 jabłko
- 1 twarda gruszka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 czubata łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Po pokrojeniu zalewamy go zimną wodą na 1-2 minuty, a następnie odsączamy na sitku. Lekko odciskamy i przekładamy do miski.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłko i gruszkę razem ze skórką ścieramy tak jak marchewkę. Dodajemy do pora i skrapiamy sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały.
Następnie dodajemy do warzyw wymieszaną śmietanę, majonez, musztardę pieprz, sól i cukier. Dokładnie łączymy. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce, ale równie dobrze smakuje podana od razu po przygotowaniu.
Surówka z pora z gruszką i jabłkiem doskonale pasuje do różnych dań obiadowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz