Pierś kurczaka z piekarnika
Pierś kurczaka z piekarnika to niedrogie, proste, smaczne i ekspresowe danie obiadowe. Soczystą i aromatyczną pierś podajemy z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Możemy ją też wykorzystać jako dodatek do sałatki, np. gyros lub hawajskiej.
Mięso jest delikatne, przygotujemy je w 15 minut, upieczemy w 30 minut.
Składniki:
- 40 dkg piersi z kurczaka (2 pojedyncze po 20 dkg)
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- 1 łyżeczka przyprawy „złocisty kurczak”
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 papryczki chilli
- 1 gałązka rozmarynu
Sposób wykonania:
Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Podwójną piersi kurczaka przekrawamy na pół. Mięso wrzucamy do miski.
Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy piersi, tak aby każdy kawałek był równomiernie obtoczony marynatą. Odkładamy piersi na bok na 1/2 godziny.
W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie pozostałym olejem. Układamy w naczyniu kawałki piersi.
Pierś kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone mięso i odstawiamy przykryte folią na 10 minut, aby odpoczęło.
Pierś kurczaka z piekarnika gotowa!
Nasze rady:
Przyprawy do kurczaka, w naszym przepisie nie są obowiązkowe. Jeśli nie lubimy lub nie mamy, którejś z nich to możemy je pominąć albo użyć innych, np. czosnku granulowanego, tymianku, curry.
Nie przekraczamy czasu pieczenia, aby mięso nie zrobiło się zbyt suche i twarde.
Pierś mniejszą (150g) pieczemy 25 minut, większą (250 g) 35 minut. Mięso zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz