MAKATKA

sobota, 9 marca 2024

Pierś kurczaka z piekarnika

Pierś kurczaka z piekarnika

Pierś kurczaka z piekarnika to niedrogie, proste, smaczne i ekspresowe danie obiadowe.  Soczystą i aromatyczną pierś podajemy z  ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Możemy ją też wykorzystać jako dodatek do sałatki, np. gyros lub hawajskiej.

Mięso jest delikatne, przygotujemy je w 15 minut, upieczemy w 30 minut. 

Składniki:

  • 40 dkg piersi z kurczaka (2 pojedyncze po 20 dkg)
  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka przyprawy „złocisty kurczak”
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1 gałązka rozmarynu

Sposób wykonania:

Mięso kurczaka dokładnie myjemy i osuszam. Pozbywamy się kostek, błonek i ścięgien. Podwójną piersi kurczaka przekrawamy na pół. Mięso wrzucamy do miski.



Następnie przygotowujemy marynatę. Wszystkie przyprawy mieszamy z trzema łyżkami oleju i nacieramy piersi, tak aby każdy kawałek był równomiernie obtoczony marynatą. Odkładamy piersi na bok na 1/2 godziny.



W tym czasie włączamy piekarnik, nastawiamy temperaturę na 190 °C. Przygotowujemy naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości i smarujemy je na dnie pozostałym olejem. Układamy w naczyniu kawałki piersi.



Pierś kurczaka wstawiamy na drugą od dołu półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy ją 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy upieczone mięso i odstawiamy przykryte folią na 10 minut, aby odpoczęło.

Pierś kurczaka z piekarnika gotowa!



Nasze rady:

Przyprawy do kurczaka, w naszym przepisie nie są obowiązkowe. Jeśli nie lubimy lub nie mamy, którejś z nich to możemy je pominąć albo użyć innych, np. czosnku granulowanego, tymianku, curry.

Nie przekraczamy czasu pieczenia, aby mięso nie zrobiło się zbyt suche i twarde.

Pierś mniejszą (150g) pieczemy 25 minut, większą (250 g) 35 minut. Mięso zawsze wkładamy do nagrzanego piekarnika.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz