Zrazy tradycyjne przyrządzamy z wołowiny, ale te ze schabu smakują nam tak samo jak wołowe a może i bardziej. Schab jest mięciutki, soczysty i doskonały w smaku. Dzisiaj przygotujemy zrazy schabowe z klasycznym nadzieniem z ogórka, boczku wędzonego i cebuli.
Składniki na 6-8 zrazów:
- 60-70 dkg schabu (6-7 kotletów)
- 6-8 plastrów wędzonego boczku
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 6 łyżeczek musztardy ostrej, np. sarepska
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 szklanki szklanka bulionu lub wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka czerwona i pieprz ziołowy do smaku
- 4-5 łyżek mąki
- 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
Sposób wykonania:
Schab myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na plastry, rozbijamy tłuczkiem na dosyć cienkie płaty, szczególnie brzegi należy mocno i cieniutko rozbić.
Każdy płat oprószamy przyprawami, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plasterki boczku, kawałki cebuli pokrojonej w piórka oraz po kilka kawałków pokrojonego w cząstki ogórka. Zwijamy rolady i obtaczamy rolady w mące, obsmażamy na rumiano na tłuszczu mocno rozgrzanym w głębokiej patelni.
Pozostałą cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której smażą się zrazy. Podsmażamy do zeszklenia. Wlewamy bulion (jeśli nie mamy dajemy wodę). Bulion lub woda powinna być gorące. Dodajemy liście laurowe, grzyby, ziele angielskie, rozdrobniony czosnek oraz przyprawy do smaku. Na koniec wlewamy sos sojowy. Przykrywamy patelnię pokrywą.
Dusimy pod przykryciem zrazy 40 minut (do miękkości). Po tym czasie zagęszczamy sos dwiema łyżkami mąki rozmieszanej z odrobiną wody.
Zrazy ze schabu z tradycyjnym nadzieniem gotowe!