Botwina to bardzo wiosenna zupa z młodych buraczków i liści, którą po prostu uwielbiamy. W naszym domu zawsze pojawia się ona w maju i króluje do końca czerwca. Zaprawiamy ją również w słoiki i przyrządzamy zimą. Jest równie pyszna i pełna smaku. Do zupy doskonałym dodatkiem będą młode ziemniaczki z patelni, podsmażane na tłuszczu i jajko na twardo.
Składniki:
- 1 duży lub 2 dwa małe pęczki botwiny
- 2 l wywaru mięsnego ( drobiowy lub wieprzowy)
- 3 jajka
- 1,5 kg młodych ziemniaków (małych)
- jeden duży pęczek koperku
- szklanka śmietany ukwaszonej(18%)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła lub 30 dkg boczku wędzonego
- przyprawy: sól, pieprz mielony, cukier, sok z 1/2 cytryny lub ocet (dwie łyżki)
Sposób przyrządzenia:
Buraczki z botwiny kroimy drobno i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy je (ok. 15 min od zagotowania).
W międzyczasie
gotujemy jajka na twardo i ziemniaki w łupinach, dobrze wyszorowane.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, wrzucamy na tłuszcz rozgrzany na
patelni, lekko podsmażamy i posypujemy obficie koperkiem. Ugotowane
jajka obieramy ze skorupek.
Następnie kroimy liście i łodygi
botwinki (dosyć drobno na ok. centymetrowe paseczki), wrzucamy do
zupy na 10 min. Doprawiamy botwinkę do smaku na „słodko-kwaśno”,
czyli dodajemy cukier , cytrynę, zmiażdżony czosnek, pieprz, sól
i ewentualnie łyżkę maggi do smaku.
Hartujemy śmietanę
(zalewamy ją odrobiną gorącej zupy, aby się nie zwarzyła) i
dodajemy do zupy. Na koniec zagęszczamy zupę mąką rozkłóconą z
odrobiną wody. Zdejmujemy garnek z ognia, posypujemy pozostałym
koperkiem.
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami z patelni gotowa!
Nasze rady:
Wywar do zupy pochodzi z przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/06/roso-drobiowy-na-niedziele.html
Zupę przyprawiamy podobnie jak barszcz czerwony, jest wtedy najsmaczniejsza.
Dodajemy dużo czosnku i kopru, to nadaje zupie wiosennego charakteru i oczywiście młode ziemniaczki koniecznie jako dodatek do botwiny.
Ziemniaki do botwiny przyrządziłyśmy według przepisu:
https://rajchelewa.blogspot.com/2025/05/mode-ziemniaki-z-patelni.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz