Młode ziemniaki ugotowane następnie
podsmażone na wędzonej słonince i boczku, posypane obficie
koperkiem to doskonały dodatek do na przykład schabowego albo
wiosennej zupy botwinkowej. Czasami u babci jadało się takie
ziemniaczki z maślanką czy samą mizerią. Proste i pyszne danie
tradycyjne z kuchni polskiej.
Składniki:
- 2 kg małych młodych ziemniaków
- 10 dkg wędzonej słoniny
- 20 dkg wędzonego chudego boczku
- łyżeczka soli
- szczypta pieprzy ziołowego
- szczypta papryki czerwonej
- pęczek koperku
Sposób wykonania:
Ziemniaki szorujemy dokładnie, nie skrobiemy chyba, że mają bardzo grubą skórkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut od zagotowania). Odcedzamy.
Na dużej patelni podgrzewamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i boczek. Zaczynamy wytapianie słoniny i boczku od lekko nagrzanej patelni i wytapiamy je na umiarkowanym ogniu.
Na tak przygotowany tłuszcz wrzucamy odcedzone ziemniaki. Jeśli mamy nieco większe ziemniaki kroimy je na pół. Przyprawiamy je pieprzem ziołowym i papryką. Chwilę podgrzewamy, aż się lekko zrumienią. Na koniec posypujemy ziemniaki posiekanym koperkiem.
Młode ziemniaki z patelni gotowe!
Nasze ziemniaki podałyśmy do botwiny z przepisu:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz