środa, 28 maja 2025

Młode ziemniaki z patelni


Młode ziemniaki ugotowane następnie podsmażone na wędzonej słonince i boczku, posypane obficie koperkiem to doskonały dodatek do na przykład schabowego albo wiosennej zupy botwinkowej. Czasami u babci jadało się takie ziemniaczki z maślanką czy samą mizerią. Proste i pyszne danie tradycyjne z kuchni polskiej.

Składniki:

  • 2 kg małych młodych ziemniaków
  • 10 dkg wędzonej słoniny
  • 20 dkg wędzonego chudego boczku
  • łyżeczka soli
  • szczypta pieprzy ziołowego
  • szczypta papryki czerwonej
  • pęczek koperku

Sposób wykonania:

Ziemniaki szorujemy dokładnie, nie skrobiemy chyba, że mają bardzo grubą skórkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości (około 15 minut od zagotowania). Odcedzamy.

Na dużej patelni podgrzewamy pokrojoną w drobną kostkę słoninę i boczek. Zaczynamy wytapianie słoniny i boczku od lekko nagrzanej patelni i wytapiamy je na umiarkowanym ogniu.

Na tak przygotowany tłuszcz wrzucamy odcedzone ziemniaki. Jeśli mamy nieco większe ziemniaki kroimy je na pół. Przyprawiamy je pieprzem ziołowym i papryką. Chwilę podgrzewamy, aż się lekko zrumienią. Na koniec posypujemy ziemniaki posiekanym koperkiem.



Młode ziemniaki z patelni gotowe!

Nasze ziemniaki podałyśmy do botwiny z przepisu:



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz