niedziela, 1 czerwca 2025

Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany

Prosta tarta z dużą ilością truskawek i przepysznym kremem z bitej śmietany z dodatkiem mascarpone to ciacho, które uwielbiają dzieci. Dedykujemy wszystkim dzieciaszkom 1 czerwca takie małe co nieco jako dodatek do pięknych i wymarzonych prezentów, które na pewno dzisiaj dostaną!

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • krem:

  • 330 ml schłodzonej kremówki 30%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g schłodzonego sera mascarpone

dodatkowo :

  • 300-400 g truskawek
  • cukier puder do posypania truskawek

Sposób wykonania:

Ciasto. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce o dużych oczkach, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.



Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką, przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.

Krem. Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.



Owoce. Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki, które posypujemy cukrem pudrem.



Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godziny.



Tarta z truskawkami i kremem z bitej śmietany gotowa!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz