środa, 21 maja 2025

Sałatka jarzynowa inaczej

W niedzielę często gotujemy rosół. Gotowy rosół przecedzamy i zostają nam pyszne warzywa ugotowane na aromatycznym , tłustym wywarze. Jak możemy te resztki wykorzystać? Oczywiście na różne sposoby. My dzisiaj przygotowałyśmy naszą ulubioną sałatkę bardzo podobną do tradycyjnej jarzynowej, równie smaczną! Polecamy.

Składniki:

  • 2 marchewki z rosołu
  • 1/4 selera z rosołu
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • 3-4 ogórki kiszone
  • mała puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, marchew i seler kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy solą i pieprzem drobno zmielonym według uznania. Dodajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem i solą.

Sałatka jarzynowa błyskawiczna gotowa!



Nasze rady:

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn.

Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki (lubimy w sałatce składnik mocno chrupiący).

Możemy do naszej sałatki wkroić kawałek białej części pora. Nie polecamy cebuli, która dominuje bardzo w sałatkach smakiem i szybko się psuje.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz