niedziela, 23 czerwca 2024

Biszkopt kawowy

Biszkopt kawowy

Prosty, szybki biszkopt o smaku kawowym -baza do ciast przekładanych kremami.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzątku + łyżka kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu

Sposób wykonania:

Forma prostokątna 28x18 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej pozostałe suche składniki, czyli kakao, kawę i proszek do pieczenia. Dokładnie całość mieszamy i odstawiamy na bok.



Do misy miksera dajemy białka oddzielone od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli. Pomału wsypujemy cukier. Do doskonale ubitej piany z białek wrzucamy po jednym żółtku i nadal miksujemy mikserem, ale tylko do połączenia składników.




Na tym etapie odkładamy mikser i wtłaczamy delikatnie do masy jajecznej suche składniki, aż całość się połączy.



Tak przygotowany biszkopt wlewamy do formy. Pieczemy go 25-30 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy zaraz po upieczeniu.



Biszkopt kawowy gotowy!



Nasze rady:

Biszkopt trzeba nasączać ponieważ jest suchy tak jak każdy klasyczny biszkopt. My nasączałyśmy go wrzątkiem kawowym, ale smaczny będzie również nasączony mlekiem lub wodą z cukrem.

Kroimy biszkopt na blaty po całkowitym wystudzeniu lub jeszcze lepiej następnego dnia (przechowujemy biszkopt w lodówce zawinięty w folię spożywczą).

 

Sałatka hawajska z makaronem ryżowym

Sałatka hawajska z makaronem ryżowym

Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i groszkiem. Sałatkę można podać do kolacji, sprawdzi się również na imprezie. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • szklanka makaronu orzo
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 15 dkg sera gouda w kawałku
  • mała puszka groszku
  • mała puszka ananasa w kawałkach
  • 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Groszek i ananasa dobrze osączamy z płynu. Przekładamy groszek i ananasa do dużej miski. Dorzucamy do nich makaron. Seler naciowy, jajka, ser gouda i obrane ogórki kroimy w drobną kostkę, dajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy do sałatki majonez. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.

Wyśmienita sałatka hawajska z makaronem ryżowym gotowa!

 


Gulasz z mamałygą

Gulasz z mamałygą

Gulasz wieprzowy z kaszą kukurydzianą bardzo popularną na Bałkanach pod nazwą mamałyga. Kasza jest delikatna i pasuje do gulaszy, paprykarzy a także dań na słodko. My dzisiaj proponujemy mamałygę z polędwicą duszoną w wyśmienitym sosie.

Składniki:

mamałyga:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła

gulasz wieprzowy:

  • 1,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób wykonania:

Gulasz:

Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w kostkę seler. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.



Mamałyga:

Wodę z mlekiem wstawiamy do rondelka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Musimy ją stale mieszać aby nie przywarła do dna garnka. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy masło, dokładnie rozprowadzamy je w kaszce i gotową mamałygę wykładamy na talerze razem z gulaszem.

Gulasz z mamałygą gotowy!

 


sobota, 22 czerwca 2024

Dżem wieloowocowy do spiżarni

Dżem wieloowocowy do spiżarni

Błyskawiczny dżem z letnich owoców, słodki, bogaty w smaku. Wykonanie jego jest tak łatwe, że łatwiej się nie da!

Składniki:

  • 300 g czereśni
  • 200 g malin
  • 250 g borówek amerykańskich
  • 250 g czerwonej porzeczki
  • 500 g cukru żelującego 2:1
  • 4 słoiczki 300 ml lub 6 słoiczków 250 ml

Sposób przyrządzenia:

Owoce myjemy i osączamy na sitku.

Maliny i borówki przekładamy do garnka. Czereśnie drylujemy, porzeczki pozbawiamy gałązek i również wrzucamy do garnka. Zasypujemy je cukrem żelującym, mieszamy i wstawiamy na ogień.



Gotujemy dżem 5-6 minut, licząc od zagotowania. Mieszamy od czasu do czasu i zbieramy tworzącą się pianę.



Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy szczelnie i odkładamy na ściereczkę odwrócone do góry dnem.

Wystudzone słoiki z dżemem są gotowe do odłożenia do spiżarni!

 

Torcik ananasowy

Torcik ananasowy

Lekkie ciasto orzechowe z delikatną warstwą jogurtową i ananasem zatopionym w słodkiej galaretce. Niesamowicie pyszny i prosty w wykonaniu torcik o rozkosznym wyglądzie. W sam raz na imprezę - będzie ozdobą stołu.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jaja wielkość M
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru
  • 50 ml mleka
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki
  • 5 g proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów mielonych (włoskich lub laskowych)

Warstwa jogurtowa i ananasowa:

  • 250 ml jogurtu ananasowego
  • 200 ml wody
  • 40 g żelatyny
  • 2 puszki (po 560 g) ananasa w syropie
  • owoce granatu do dekoracji

Sposób wykonania:

Pieczemy biszkopt.

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica 20 cm.

Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy mleko i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do formy o średnicy 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.



 Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i ścinamy wierzch ciasta, aby było równe. Następnie wkładamy z powrotem do formy i zapinamy obręcz.



Robimy warstwę jogurtową i ananasową.

Do miseczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją wodą. Mieszamy, odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozgrzewamy w kąpieli wodnej, aż się rozpuści. Ananasy odcedzamy, syrop odmierzamy do 500 ml i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Syrop i woda do żelatyny powinna mieć temperaturę pokojową.

Dwa plastry  ananasa kroimy drobno i dodajemy do masy jogurtowej.

Jogurt łączymy ze szklanką syropu żelatynowego, wylewamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.



Następnie wyjmujemy torcik z lodówki i układamy na wierzchu pokrojonego w kostkę ananasa. Zalewamy go resztą syropu żelatynowego. Kładziemy na wierzch kilka owoców granatu. Torcik odstawiamy do lodówki na dwie godziny co najmniej.

Efektowny i smaczny torcik ananasowy gotowy!

 

piątek, 21 czerwca 2024

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka wykonana na życzenie rodziny, z ulubionych składników. Zestaw warzyw okazał się bardzo smaczny! Sałatka na pewno zagości jeszcze nie raz na naszym stole.

Składniki:

  • 8-10 małych ziemniaków młodych, ugotowanych
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2 gałązki selera naciowego
  • mała puszka groszku
  • mała puszka kukurydzy
  • garść posiekanego koperku

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Rzodkiewkę kroimy w półplasterki, seler w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek dobrze odsączamy z płynu.



Wszystkie warzywa oraz posiekany koperek przekładamy do miski i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

Polenta

Polenta

Prosta, wiejska potrawa znana we Włoszech już w średniowieczu. Jest też popularna na Bałkanach (narodowe danie Rumunii) czy w Ukrainie pod nazwą mamałyga lub banusz. Możemy ją jeść bez dodatków lub na przykład z gulaszem, okrasą z boczku wędzonego. Nasza polenta będzie przyprawiona tyko solą i odrobiną sera gouda.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 15 dkg sera gouda
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Wodę wstawiamy do rondelka z grubym dnem i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dwie łyżki startego sera odkładamy na bok.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy ser, dokładnie rozprowadzamy go w kaszce i gotową polentę wylewamy na półmisek. Wygładzamy wierzch. Polenta ma mieć wysokość do 2 cm. Tak przygotowaną polentę odstawiamy do przestudzenia i zgęstnienia, aby można było ją kroić.



Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kaszkę kroimy w kwadraty i podsmażamy z obu stron na rumiano na maśle. Wykładamy na talerze i posypujemy odłożonym, startym serem.

Polenta gotowa!



Nasza rada:

Polentę możemy serwować z różnymi mięsami, sosami lub sałatkami warzywnymi. Bardzo smaczna będzie z dodatkiem parmezanu.

 

Placek migdałowy z czereśniami

Placek migdałowy z czereśniami

Bardzo proste ciasto jogurtowe z czereśniami posypane płatkami migdałowymi. Właściwie nie ma łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i posypką jak to – jogurtowe, rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki, połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. Z migdałami i aromatem migdałowym jest wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 700 g wydrylowanych czereśni
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Sposób przyrządzenia:

Blaszka 28x18 cm lub 24x24 cm wyłożona na dnie i po bokach papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do temperatury 180 °C.
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki (jajka, jogurt, cukier, cukier wanilinowy, aromat migdałowy i olej, mieszamy do połączenia składników. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce płatkami migdałowymi i wstawiamy ciasto do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



Placek migdałowy z czereśniami, rózgą mieszany gotowy!

 


Chleb pszenny z otrębami

Chleb pszenny z otrębami

Prosty do upieczenia, smaczny, utrzymujący długo świeżość chleb pieczony na suchych drożdżach i suchym zakwasie. Dodatek zakwasu sprawia, że nie czujemy w nim drożdży. Jest łatwy do wyrobienia, zawsze się udaje.

Składniki:

  • 550 g mąki pszennej typ 750
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g suchych drożdży
  • 1 suchy zakwas
  • 400 ml ciepłej wody
  • 5 łyżek otrębów pszennych

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i dosypujemy 4 łyżki otrębów pszennych. Następnie dodajemy sól, cukier, drożdże i zakwas. Całość mieszamy łyżką, tak aby suche składniki się połączyły.



Następnie cały czas mieszając, powoli dolewamy ciepłą wodę. Woda powinna być lekko ciepła lub letnia, nie może być bardzo ciepła czy gorąca. Wyrabiamy ciasto ręką około 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne.



Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki o wymiarach 30x12 cm.



Następnie ręką zmoczoną w ciepłej wodzie wyrównujemy powierzchnię ciasta. Wierzch posypujemy łyżką otrębów.

Tak przygotowany chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 1 godzinę. Chleb ma wyrosnąć do brzegów blaszki. 



 Po tym czasie wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220° C przez 15 minut. Następnie temperaturę obniżamy do 180° C i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb od razu wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Chleb pszenny z otrębami, na suchym zakwasie gotowy!

 

czwartek, 20 czerwca 2024

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

 Wątróbka drobiowa duszona w cebuli

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli i lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka maggi
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę. Lekko ją solimy. 



Podsmażamy cebulę do zeszklenia i układamy na niej umytą, osuszoną wątróbkę. Dusimy w cebuli wątróbkę około 5-8 minut.




 Na koniec dodajemy maggi, sól i pieprz.

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją w cebuli nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.

 

Kaszka kukurydziana z frużeliną wiśniową

Kaszka kukurydziana z frużeliną wiśniową

Proste śniadanie – kaszka kukurydziana gotowana na mleku owsianym, z dodatkiem świeżych owoców sezonowych.

Składniki:

  • 1/2 l mleka owsianego (można użyć mleka krowiego lub ryżowego w takich samych proporcjach)
  • 1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
  • szczypta soli do smaku

frużelina wiśniowa:

  • 20 dkg wydrylowanych wiśni
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Do rondelka z grubym dnem wlewamy zimne mleko, wsypujemy kaszkę kukurydzianą i wstawiamy na ogień. Kaszkę doprowadzamy do wrzenia, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Pod gotującą się kaszką zmniejszamy ogień i gotujemy ją jeszcze 10 minut. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

 W tym czasie robimy frużelinę. Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy wiśnie 5 minut. Po tym czasie zagęszczamy je skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Dobrze mieszamy i gotujemy całość jeszcze minutę.

Kaszkę kukurydzianą wykładamy na talerze i polewamy frużeliną wiśniową.

Smaczne śniadanie gotowe!



Nasza rada:

Frużeliny możemy zrobić więcej i zamknąć w słoiczkach na zimę. Będzie doskonałym dodatkiem do ryżu na słodko, kaszy manny i serników. Przepis na frużelinę do spiżarni znajdziecie na naszym blogu w dziale SPIŻARNIA.  

środa, 19 czerwca 2024

Jarzynka z kalarepy na ciepło

Jarzynka z kalarepy na ciepło

Kalarepa duszona na maśle klarowanym, przyprawiana na słodko -kwaśno tak jak kapusta to świetny dodatek do dań obiadowych.

Składniki:

  • 2 młode kalarepy z liśćmi
  • 1 cebula
  • mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 niepełna łyżka octu spirytusowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • niepełna szklanka wody

Sposób przygotowania:

Kalarepy obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę. Liście pozbawiamy łodyg, szatkujemy.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, szklimy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy kalarepę. Lekko ją solimy i podsmażamy 5 minut. Następnie dorzucamy poszatkowane liście, krótko podsmażamy całość, zalewamy wodą, przykrywamy pokrywą i dusimy kalarepę do miękkości, czyli 10-15 minut. Pilnujemy, aby kalarepa nie rozgotowała się.



 Na koniec zarzucamy na patelnię łyżkę mąki, która zagęści jarzynkę.



 Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Możemy ewentualnie dodać łyżeczkę maggi.

Gotową jarzynkę z kalarepy posypujemy posiekanym koperkiem.

Jarzynka z kalarepy na ciepło gotowa!



Nasza rada:

Kalarepa powinna być młoda, aby nie była łykowata. Liście muszą być zdrowe, zielone, niezwiędłe.

 

Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane

Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane

Bardzo proste ciasto z wiśniami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to – rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

Ciasto:

Blaszka 28x18 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 500 g wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 25 g masła

Sposób przyrządzenia:

Kruszonka:

 Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

Ciasto:

 Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto jogurtowe z wiśniami, rózgą mieszane gotowe!