Gulasz z mamałygą
Gulasz wieprzowy z kaszą kukurydzianą bardzo popularną na Bałkanach pod nazwą mamałyga. Kasza jest delikatna i pasuje do gulaszy, paprykarzy a także dań na słodko. My dzisiaj proponujemy mamałygę z polędwicą duszoną w wyśmienitym sosie.
Składniki:
mamałyga:
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka mleka
- 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
gulasz wieprzowy:
- 1,5 kg polędwicy wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 gałązka selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
- łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
- łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki maggi
- 1 łyżka sosu sojowego
Sposób wykonania:
Gulasz:
Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano.
Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w kostkę seler. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek.
Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.
Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.
Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.
Mamałyga:
Wodę z mlekiem wstawiamy do rondelka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia.
Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Musimy ją stale mieszać aby nie przywarła do dna garnka. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy masło, dokładnie rozprowadzamy je w kaszce i gotową mamałygę wykładamy na talerze razem z gulaszem.
Gulasz z mamałygą gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz