MAKATKA

niedziela, 23 czerwca 2024

Gulasz z mamałygą

Gulasz z mamałygą

Gulasz wieprzowy z kaszą kukurydzianą bardzo popularną na Bałkanach pod nazwą mamałyga. Kasza jest delikatna i pasuje do gulaszy, paprykarzy a także dań na słodko. My dzisiaj proponujemy mamałygę z polędwicą duszoną w wyśmienitym sosie.

Składniki:

mamałyga:

  • 1,5 szklanki wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła

gulasz wieprzowy:

  • 1,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
przyprawy:
  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego

Sposób wykonania:

Gulasz:

Polędwicę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano.

Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w kostkę seler. Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek.



 Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, sos sojowy i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.



Mamałyga:

Wodę z mlekiem wstawiamy do rondelka o grubym dnie i doprowadzamy do wrzenia.

Do wrzącej wody wsypujemy kaszkę kukurydzianą stale mieszając, aby nie powstały grudki. Zmniejszamy ogień i solimy kaszkę. Gotujemy według zaleceń producenta. Musimy ją stale mieszać aby nie przywarła do dna garnka. Naszą kaszkę gotowałyśmy 10 minut. Na koniec dodajemy masło, dokładnie rozprowadzamy je w kaszce i gotową mamałygę wykładamy na talerze razem z gulaszem.

Gulasz z mamałygą gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz