piątek, 20 grudnia 2024

Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczystości domowe. Dawniej bez tej sałatki nie wyobrażano sobie świąt. Dzisiaj w każdym domu, w którym pielęgnuje się tradycyjną kuchnię sałatka jarzynowa zwana za granicą sałatką polską musi być na świątecznym stole.

Składniki:

  • 2 ugotowane marchewki
  • 1/2 średniego selera ugotowanego
  • 1 ugotowany korzeń pietruszki
  • 10 cm pora -białej części
  • 2 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • puszka groszku konserwowego
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki majonezu

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone, obrane ze skórki jabłko, jajka, por, marchew, pietruszkę i seler, ziemniaki obrane z łupin kroimy w drobną kostkę. Groszek z puszki osączamy na sitku, dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy jedną łyżeczką soli i płaską łyżeczką pieprzu drobno zmielonego. Dajemy majonez. Wszystkie składniki sałatki delikatnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 1 - 2 godziny do schłodzenia. W tym czasie smaki się "przegryzą". Teraz możemy spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić pieprzem i solą do smaku.

Do sałatki jarzynowej dodajemy majonez gęsty i kremowy o łagodnym smaku, aby nie zdominował smaku jarzyn. Zamiast cebuli dajemy por, jest mniej ostry i nie psuje się tak szybko jak cebula, dzięki temu sałatka może postać 3-4 dni w lodówce. Ogórki kiszone możemy zastąpić konserwowymi. Dajemy dużo jabłka twardego i chrupiącego, ponieważ poprawia ono konsystencję sałatki ( lubimy w sałatce składnik chrupiący). Warzywa (marchew, ziemniaki, seler i korzeń pietruszki) możemy gotować razem w łupinach lub wykorzystać warzywa z rosołu.



Sałatka jarzynowa gotowa!

 

Szybki piernik czyli murzynek korzenny

Nie zdążyłyśmy upiec piernika, nie szkodzi. Zrobimy murzynka z rodzynkami, orzechami i łyżeczką przyprawy do piernika. Ciasto będzie wilgotne, puszyste o korzennym aromacie. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt przerośnie nasze oczekiwania.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kostki masła
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki dżemu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • Polewa czekoladowa:

  • 100 g czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • kolorowa posypka

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Tortownica o średnicy 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia na dnie i po bokach.

Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, przyprawę do piernika i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Dodajemy jeszcze orzechy i rodzynki, uprzednio namoczone w ciepłej wodzie i po osączeniu obsypane mąką.

Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 45-50 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i studzimy.

Polewa czekoladowa.

Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta. Ozdabiamy posypką.



Murzynek o piernikowym smaku i aromacie gotowy!

 

Rolada z karkówki z ziołami

Rolada z karkówki z dużą ilością ziół, przypraw i czosnku, podana na zimno, w plastrach, lepsza od szynki. Najsmaczniejsza wędlina na świąteczny stół.

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki ( równy, pełny kawałek)
  • czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • czubata łyżeczka gorczycy mielonej lub utłuczonej w moździerzu
  • łyżka tymianku
  • łyżka majeranku
  • czubata łyżka papryki wędzonej mielonej
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 2 łyżki smalcu lub oleju rzepakowego

nić bawełniana do związania rolady

Sposób wykonania:

Mięso myjemy, osuszamy i rozcinamy na roladę. Sposób krojenia podajemy w poradniku. Rozkrojone mięso rozkładamy na blacie, przykrywamy folią spożywczą i lekko rozbijamy tłuczkiem.




Nasz kawałek karkówki był duży, rozcięłyśmy go więc na dwie części, wyszły dwie zgrabne rolady, będą lepiej się porcjować.

Następnie przygotowujemy mieszankę ziołową. Czosnek miażdżymy i siekamy, wrzucamy do miski. Do czosnku dodajemy płaską łyżkę soli, 2 łyżki oleju, majeranek, tymianek, pieprz ziołowy, gorczycę i wędzoną paprykę. Wszystko mieszamy i nacieramy gotową mieszanką wewnętrzną stronę rolady.



 Roladę ciasno zwijamy, oplatamy bawełnianą nicią i zawijamy ciasno folią spożywczą ” na cukierek”. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.




Przystępujemy do pieczenia karkówki.

Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz (najlepiej smalec, ale jeśli nie mamy lub nie lubimy, możemy użyć oleju rzepakowego) i obsmażamy roladę, uprzednio rozwiniętą z folii, na rumiano, ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania karkówki kroimy cebulę w kostkę. Wrzucamy ją do brytfanny, gdy mięso będzie już rumiane. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Podsmażamy na rumiano cebulę, podlewamy roladę szklanką wody i i pieczemy pod przykryciem około godziny w temperaturze 200 °C . Następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 160 °C, zdejmujemy pokrywkę i trzymamy roladę w piecu jeszcze około 40 minut.

Wyciągamy karkówkę z brytfanny, zdejmujemy z niej nici i odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach roladę można kroić jak wędlinę, na półmisek. Jest niezwykle aromatyczna i soczysta. Smaczniejsza od niejednej szynki!



Z pięknego kawałka karczku wieprzowego można wykroić dwie mniejsze roladki. Będą lepiej podzielne na zgrabne plastry. Wytworzony sos nadaje się do bigosu, podrasuje smak i kolor kapusty.

 

Sałatka z makaronem ryżowym

Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do niej sos majonezowo -jogurtowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.

Składniki:

  • 300 g makaronu ryżowego orzo
  • 2 łyżki oleju
  • puszka ananasa w cząstkach
  • puszka kukurydzy
  • 2 ogórki wężowe
  • 1 duża cebula
  • 1/2 papryki czerwonej i zielonej
  • pęczek natki pietruszki

sos:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu gęstego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.

Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy drobniej. Przekładamy kukurydzę i ananasa do makaronu. Papryki oczyszczone z nasion, cebulę i obrane ogórki kroimy w kostkę, dajemy do reszty składników. Posiekaną natkę pietruszki dorzucamy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem.



Na koniec dodajemy do sałatki jogurt, musztardę i majonez połączone z rozgniecionym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.



Wyśmienita sałatka z makaronem ryżowym gotowa!

 

czwartek, 19 grudnia 2024

Ciasto Włoski Narzeczony

Biszkopt czekoladowy z doskonałym kremem o smaku cappuccino i chrupiącą warstwą chałwową. „Włoski narzeczony” to jedno z najsmaczniejszych ciast w naszym repertuarze. Na przyjęciach zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Polecamy je zwłaszcza miłośnikom delikatnej włoskiej kawy cappuccino!

Składniki:

 biszkopt z gorącą czekoladą:

forma 28x18 cm, składniki w temperaturze pokojowej

  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 średnie jaja M
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)

krem cappuccino:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanfix (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki cappuccino

warstwa chałwowa:

  • masa kajmakowa 200g
  • chałwa waniliowa 200 g

poncz do biszkoptu:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:


Pieczemy biszkopt. 

Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 min, do suchego patyczka.



 Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty.



Robimy krem cappuccino. 

Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki kremu i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Kiedy masa trochę zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy 3-4 minuty, aż krem będzie gęsty. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie przebić go i nie zrobić masła.

Krem gotowy do użycia!

Składamy ciasto. 

Biszkopt kroimy na dwa blaty. Wypukłą górę odkładamy na bok. Możemy z niej zrobić bajaderki. Dolny przekładamy do blaszki, zapinamy obręcz i nasączamy blat 1/2 ponczu kawowego. Następnie smarujemy go masą kajmakową. Na masę kruszymy chałwę.





Nakładamy 1/3 kremu i drugi biszkopt, który nasączamy pozostałym ponczem. Na biszkopt nakładamy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch, robimy falę widelcem i posypujemy kawą cappuccino oraz ozdobną posypką.




Ciasto delikatnie kawowe o pięknej nazwie Włoski Narzeczony gotowe! 


Pasztet z suszonymi grzybami

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych grzybów smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu (2 udka z kurczaka, łopatka i karkówka)
  • 1 marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

foremka 25x14 cm

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy je 2 godziny.

Po tym czasie gotujemy je 20 minut w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i szczypty soli.

Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone grzyby (wodę z grzybów zachowujemy). Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Dolewamy wodę z gotowania grzybów. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół.

Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą.



Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.

Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika.

Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce.

Pasztet możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamrażarce.

 

Sałatka pyszna świąteczna

Kilka warzyw, kabanosy, majonez i pyszna sałatka gotowa. Polecamy ją szczególnie miłośnikom sałatek ziemniaczanych i tradycyjnej polskiej jarzynowej. Sałatka pyszna jest równie smaczna a szybsza i łatwiejsza do zrobienia!

Składniki:

  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone
  • 2 duże ziemniaki
  • szklanka groszku konserwowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 jajka
  • 20 dkg szynki konserwowej lub 15 dkg kabanosów
  • kawałek pora (10-15 cm białej części)
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób wykonania:

Ziemniaki gotujemy w łupinach do miękkości, studzimy i obieramy. Kroimy w kostkę. Groszek osączamy z płynu.

Jeśli mamy szynkę kroimy ją w kostkę, jeśli kabanosa kroimy go w kawałki 1 cm. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i również kroimy w kostkę.

Pora rozkrawamy na 4 części i kroimy w paseczki, następnie przelewamy na sitku wrzątkiem, studzimy i osączamy z wody.



Na koniec ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałaki przekładamy do miski, posypujemy solą i pieprzem, dodajemy majonez, musztardę, mieszamy.

Sałatka jest gotowa, ale będzie smaczniejsza kiedy postoi chociaż 1/2 godziny w lodówce, schłodzi się i „przegryzie”.

 


Świąteczna sałatka z buraczków

Sałatka z z buraczków gotowanych z dodatkiem ogórka, cebulki i papryki jest idealnym dodatkiem do obiadu. Możemy buraki do niej ugotować, upiec w piekarniku lub wykorzystać gotowe ze spiżarni domowej. Dzisiaj polecamy naszą ulubioną sałatkę z buraczków gotowanych w wersji świątecznej.

Składniki:

  • 2 średnie buraki
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1/2 papryki czerwonej marynowanej
  • mała puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • łyżka soku z cytryny lub octu ryżowego
  • czubata łyżeczka cukru lub łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Buraki umyte, w łupinach zalewamy w rondelku wodą i gotujemy pod przykryciem 45 minut licząc od zagotowania. Następnie wylewamy z nich wodę gorącą i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie kroimy w kostkę pozostałe warzywa. Kukurydzę osączamy z zalewy. Przekładamy do miski.

Przestudzone buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich pozostałe warzywa oraz przyprawy. Mieszamy całość, odstawiamy do lodówki do schłodzenia.



Świąteczna sałatka z buraczków gotowa!

 

środa, 18 grudnia 2024

Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej nie podawano go w wigilię, ale spotkałyśmy się z nim przy okazji imprezy u znajomych i tak nam zasmakował, że stał się daniem obowiązkowym w święta Bożego Narodzenia i nie wyobrażamy sobie świąt bez pysznego śledzia po kaszubsku.

Składniki:

  • 250 g śledzia a la matjas w oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • 8 śliwek suszonych
  • 2 ząbki czosnku w łupinie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Wlewamy na patelnię olej, rozgrzewamy go i podsmażamy czosnek w łupinach, aż poczujemy zapach czosnku unoszący się nad patelnią.



Wyjmujemy go, odkładamy na bok. Na tak uperfumowany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, lekko ją solimy i obsmażamy do zeszklenia. Dorzucamy na patelnię śliwki przekrojone na połówki, ogórka pokrojonego w kostkę oraz czosnek obrany i posiekany.



 Dajemy przyprawy, koncentrat, ocet. Mieszamy do połączenia składników. Wyłączamy ogień. 



Śledzia kroimy w paseczki i razem z zalewą przekładamy do miski. Zalewamy go ciepłą zawartością patelni. Mieszamy i odkładamy do lodówki.



Śledź po kaszubsku gotowy!



Śledź po kaszubsku najsmaczniejszy jest na drugi -trzeci dzień. Może stać w lodówce cały tydzień. Możemy więc przyrządzić go kilka dni przed wigilią.


 

Zupa grzybowa wigilijna z łazankami

Zupa-krem z suszonych grzybów z dodatkiem łazanek to aromatyczna, wyborna grzybowa, która gości w wielu domach na wigilijnym stole. Prosta w przygotowaniu, pełna warzyw, zabielona kremówką o aksamitnej konsystencji. Doskonała!

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (pół na pół podgrzybki i borowiki)
  • 1 por (biała część)
  • 1 średniej wielkości seler
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • pieprz, sól do smaku
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • garść natki pietruszki


Sposób wykonania:

Grzyby płuczemy i moczymy przez noc zalane ciepłą wodą.

Wodę, w której się moczyły zachowujemy, a grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Odkładamy kilka grzybów w całości do dekoracji.

Warzywa obieramy i myjemy. Pora i cebulę kroimy drobno. 

W garnku 3 l rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim na szklisto pora i cebulę. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Dorzucamy do garnka z cebulą i porem starte warzywa i dusimy je do miękkości, ok. 5-6 minut. Teraz dodajemy grzyby, zalewamy całość bulionem. Gotujemy grzybową 30 minut. Po tym czasie wyławiamy całe grzyby, a zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zalewamy kremówką. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień.

Grzybową przelewamy do bulionówek lub talerzy, dajemy łazanki i do dekoracji grzybki zachowane w całości, posypujemy posiekaną natką.



Aksamitna grzybowa wigilijna gotowa!

 

Łazanki do zupy grzybowej i makiełek

Najprostsze łazanki domowej roboty do wigilijnej zupy grzybowej i makiełek.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki masła do okraszenia łazanek
Sposób wykonania:

Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk, wbijamy jajko i dodajemy wodę( ciepłą - ciasto będzie miękkie i elastyczne, łazanki będą puszyste!). Wyrabiamy ciasto doskonale, jak na makaron i wałkujemy dosyć cienko. Ewentualnie, gdy jest potrzeba podsypujemy ciasto mąką. Ciasto na łazanki powinno być nieco twardsze jak na pierogi i nie tak twarde jak na makaron.



Kroimy rozwałkowane ciasto w paski ok. 1 cm, uprzednio dobrze przesypując mąką, aby paski się nie sklejały. Paski składamy jeden na drugi i kroimy kwadraciki. Pokrojone kwadraciki rozrzucamy na stolnicy. Następnie wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Przecedzamy przez durszlak, przelewamy zimną wodą i wrzucamy na patelnię, na roztopione masło.



Takie łazanki dodaje się do różnych potraw typu kapusta z łazankami, makiełki wigilijne wielkopolskie lub pieczeń z sosem. Jeżeli chcemy użyć łazanek do zup( np. grzybowa, fasolowa po sandomiersku, zup - kremów z dyni czy pieczarek) możemy je gotować bezpośrednio w zupie, zarzucając zupę łazankami na koniec gotowania.

         Oto makiełki wielkopolskie z łazankami:



Zupa grzybowa wigilijna sandomierska

Nasza babcia Ksenia, która przed wojną mieszkała w Sandomierzu, gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedliśmy ją całe święta. Tradycję podawania tej zupy w wigilię przeniosłyśmy do naszego domu. Teraz mamy na stole dwie zupy- barszcz czerwony z uszkami według tradycji wielkopolskiej i grzybową babci Kseni, zwaną barszczem szarym, według tradycji sandomierskiej. Grzyby z kaszą gryczaną to połączenie bardzo smaczne, zupa jest rozgrzewająca i zaostrzająca apetyt. Nie wyobrażamy sobie wigilii bez barszczu szarego.

Składniki:

  • 2 szklanki suszonych grzybów
  • 2,5-3 litry wywaru warzywnego lub wody
  • 3/4 szklanki kaszy gryczanej palonej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 czubate łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki octu 10%
  • 1łyżka cukru
  • ewentualnie maggi do smaku

Sposób przyrządzenia:

Grzyby należy dzień wcześniej, zalać wrzącą wodą i odstawić do namoczenia. Następnego dnia gotujemy je w wodzie, w której się moczyły ok. godziny. Przecedzamy grzyby przez gęste sito i kroimy w paski. Wodę z grzybów zachowujemy. Wsypujemy na nią kaszę gryczaną i pokrojone grzyby. Dorzucamy do wywaru liście laurowe, ziele angielskie i szczyptę soli.




W tym czasie rozgrzewamy na patelni olej, kroimy w drobną kostkę cebulę, szklimy ją na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy dwie łyżki mąki i dobrze mieszamy. Minutę - dwie trzymamy zasmażkę na ogniu. Tak przygotowaną zasmażką zaciągamy zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą, pieprzem, cukrem i zakwaszamy octem. Doprawiamy też do smaku maggi.

Kaszę w zupie gotujemy ok. 15 min, aby nie była bardzo rozgotowana. Barszcz wigilijny grzybowy ma trochę postać, "przegryźć " się .

Zupa grzybowa wigilijna gotowa!




W naszej rodzinie nazywa się tę postną zupę wigilijną barszczem szarym, jadamy ją tylko w wigilię i następnego dnia, czyli w Boże Narodzenie, jeśli oczywiście coś zostanie!

Barszcz szary to bardzo stara zupa, gotowała ją już nasza prababcia Wiktoria. Jej pochodzenia należy szukać we wschodniej Polsce, na Kresach i Podkarpaciu, gdzie grzyby i kasza gryczana były bardzo popularnymi składnikami przeróżnych dań, np. gołąbków z kaszą gryczaną i grzybami, również podawanych w wigilię. Były to bardzo proste, wiejskie i postne dania.

Barszcz szary ma według wierzeń naszych przodków moc magiczną, tak jak zresztą wszystkie potrawy podawane w tym wyjątkowym, jedynym w roku dniu. Przecież jest w nim gryka, która jest znakiem bogactwa i dostatku, mająca przynieść pieniądze, szczęście w interesach. Są w nim grzyby uważane przez starożytnych Rzymian za pokarm bogów. Słowianie byli przekonani natomiast, że odstraszają złe duchy i chronią przed czarami. Dlatego zupy grzybowej nie może zabraknąć na naszym stole w Wigilię!

 

Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło

Kapusta zasmażana to pyszny dodatek do obiadu. Prosta i szybka. W wersji świątecznej przyprawiona doskonale.

Składniki:

  • 0,5 niedużej główki kapusty kapusty
  • 1 szklanka wody lub bulionu
  • 2-3 łyżki smalcu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 30 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu
  • szczypta kminku w całości lub mielonego
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki wędzonej
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do garnka. Wlewamy wodę, solimy i dajemy szczyptę kminku.

Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kapustę na wolnym ogniu do miękkości, około 25 minut. Kapusta ma być miękka, ale nie rozpadająca się.

W tym czasie przygotowujemy zasmażkę. Na dużej patelni podsmażamy na smalcu boczek wędzony pokrojony w drobną kostkę. Następnie dorzucamy do rumianego boczku cebulę pokrojoną również w kostkę i smażymy ją do zeszklenia.



Na patelnię z podsmażoną cebulą i boczkiem wsypujemy mąkę i dokładnie ją rozprowadzamy, aby nie było grudek. Wrzucamy zasmażkę do kapusty. Mieszamy kapustę z zasmażką dokładnie, gotujemy jeszcze chwilę i jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wody. Przyprawiamy pieprzem, papryką, sokiem z cytryny i miodem do smaku, ewentualnie odrobiną soli. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.



Kapusta czerwona z boczkiem na ciepło gotowa!