Idealny dodatek do barszczu wigilijnego lub do klasycznego barszczu czerwonego np. na postny obiad.
Składniki:
farsz:
- 30dkg kapusty kiszonej z marchewką
- 25 dkg pieczarek
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka cukru
- szczypta kminku mielonego
naleśniki:
- 2 szklanki mleka
- 340 g mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia
- 2 jajka
- szklanka gorącej, przegotowanej wody
- szczypta soli
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- szklanka płatków kukurydzianych
dodatkowo:
Sposób wykonania:
Smażymy naleśniki.
Mleko przelewamy do miski. Wbijamy jajka, dodajemy sól i dokładnie roztrzepujemy całość rózgą. Wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy 2 łyżki roztopionego masła. Mieszamy ciasto do połączenia składników. Masa ma być gładka, bez grudek. Na koniec cienkim strumieniem wlewamy gorącą wodę, mieszamy intensywnie. Gotowe ciasto odstawiamy na 15-20 minut.
Rozgrzewamy dobrze patelnię, natłuszczamy ją olejem tylko trochę i wlewamy porcję ciasta. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni. Naleśniki na krokiety mają być jak najcieńsze. Nie musimy ich przyrumieniać ponieważ będziemy je jeszcze podsmażać po napełnieniu farszem.
Układamy usmażone naleśniki jeden na drugim, aby się ogrzewały. Będą bardziej elastyczne.
Przygotowujemy farszu.
Pieczarki i cebulę kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulę i dorzucamy pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż cały płyn odparuje.
Kapustę zalewamy wodą (1-1,5 szklanki), dodajemy cukier, liść laurowy, kminek i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości, czyli ok. 20-30 minut. Odcedzamy, odciskamy lekko z nadmiaru płynu i siekamy drobno. Dokładamy do pieczarek. Przyprawiamy pieprzem. Mieszamy farsz do połączenia składników.
Zawijamy, panierujemy i smażymy krokiety.
Na każdy naleśnik nakładamy łyżkę farszu i zawijamy go jak roladę.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Jajka rozbijamy w jednej misce, lekko je solimy. W drugiej rozdrabniamy rękoma płatki, mieszamy je z bułką tartą. Panierujemy krokiety i podsmażamy na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Możemy je podać z barszczem czerwonym.
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz