To popularne od lat ciasto świąteczne możemy spotkać w różnych wersjach, na przykład z kremem budyniowym, z brzoskwiniami, z warstwą powideł w środku lub galaretką owocową. Nasza Makowa Panienka składa się z ciasta makowego z nutą pomarańczy i kremu o smaku kokosowym na bazie kremówki i mascarpone. Ozdobimy ją suszoną żurawiną. Będzie piękna i pyszna!
Składniki:
ciasto:
- 6 jajek
- 160 g cukru
- 160 g suchego maku mielonego
- 150 g mąki pszennej
- 8g cukru wanilinowego
- 50 ml oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
- kilka kropli aromatu pomarańczowego
- 1/2 szklanki herbaty do nasączania ciasta
krem:
- 500 ml kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 300 g serka sernikowego
- 100 g mleka słodzonego skondensowanego
- 16 g cukru wanilinowego
- 50 g startej białej czekolady
- do ozdobienia ciasta:
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki suchego maku
Sposób wykonania:
Pieczemy ciasto.
Wszystkie składniki ciasta mają być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy na wysokich obrotach. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość ubijamy na puszystą i szklistą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i olejek zapachowy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy 28x18 cm wyścielonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)i pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt makowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na dwa równe blaty.
Kremówka i serki mają być dobrze schłodzone. Mleko może być w temperaturze pokojowej.
Kremówkę wlewamy do misy miksera, wsypujemy cukier wanilinowy i ubijamy śmietankę na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami najpierw ser, potem mascarpone. Wlewamy mleko skondensowane. Krem nam się trochę rozrzedzi. Na koniec dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Wiórki zagęszczą odpowiednio krem.
Składamy ciasto.
Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do form (już bez papieru do pieczenia) i nasączamy zimną herbatą. Wykładamy na niego 2/3 kremu. Wyrównujemy. Układamy na krem drugi blat. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu. Znowu wyrównujemy powierzchnię kremu.
Przykrywamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je makiem i suszoną żurawiną.
Pyszna Makowa Panienka gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz