MAKATKA

wtorek, 17 grudnia 2024

Ciasto Makowa Panienka

To popularne od lat ciasto świąteczne możemy spotkać w różnych wersjach, na przykład z kremem budyniowym, z brzoskwiniami, z warstwą powideł w środku lub galaretką owocową. Nasza Makowa Panienka składa się z ciasta makowego z nutą pomarańczy i kremu o smaku kokosowym na bazie kremówki i mascarpone. Ozdobimy ją suszoną żurawiną. Będzie piękna i pyszna!

Składniki:

ciasto:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 160 g suchego maku mielonego
  • 150 g mąki pszennej
  • 8g cukru wanilinowego
  • 50 ml oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki herbaty do nasączania ciasta

krem:

  • 500 ml kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 300 g serka sernikowego
  • 100 g mleka słodzonego skondensowanego
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 50 g startej białej czekolady
  • do ozdobienia ciasta:
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki suchego maku

Sposób wykonania:

Pieczemy ciasto.

Wszystkie składniki ciasta mają być w temperaturze pokojowej.

    Białka oddzielamy od żółtek. Do misy miksera przekładamy białka, dodajemy szczyptę soli i całość ubijamy na wysokich obrotach. W trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Całość ubijamy na puszystą i szklistą masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy skórkę pomarańczową i olejek zapachowy.


    W osobnej misce mieszamy ze sobą mak, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość przesypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem. W międzyczasie wlewamy również olej. Mieszamy do połączenia składników.



    Gotowe ciasto przekładamy do formy 28x18 cm wyścielonej na dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C (góra-dół bez termoobiegu)i pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt makowy odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dzielimy go na dwa równe blaty.


    Ubijamy krem.

Kremówka i serki mają być dobrze schłodzone. Mleko może być w temperaturze pokojowej.

Kremówkę wlewamy do misy miksera, wsypujemy cukier wanilinowy i ubijamy śmietankę na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy porcjami najpierw ser, potem mascarpone. Wlewamy mleko skondensowane. Krem nam się trochę rozrzedzi. Na koniec dodajemy startą czekoladę i wiórki kokosowe. Wiórki zagęszczą odpowiednio krem.

Składamy ciasto.

Dolny blat ciasta przekładamy z powrotem do form (już bez papieru do pieczenia) i nasączamy zimną herbatą. Wykładamy na niego 2/3 kremu. Wyrównujemy. Układamy na krem drugi blat. Nasączamy go i wykładamy resztę kremu. Znowu wyrównujemy powierzchnię kremu.



 Przykrywamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i przyozdabiamy je makiem i suszoną żurawiną.



Pyszna Makowa Panienka gotowa!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz