MAKATKA

czwartek, 19 grudnia 2024

Pasztet z suszonymi grzybami

Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych grzybów smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.

Składniki:

  • 60 dkg mięsa z rosołu (2 udka z kurczaka, łopatka i karkówka)
  • 1 marchew i pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego

foremka 25x14 cm

Sposób wykonania:

Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy je 2 godziny.

Po tym czasie gotujemy je 20 minut w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i szczypty soli.

Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone grzyby (wodę z grzybów zachowujemy). Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Dolewamy wodę z gotowania grzybów. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół.

Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą.



Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.

Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika.

Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce.

Pasztet możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamrażarce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz