Prosty i szybki pasztet, którego bazą jest mięso z rosołu. Z dodatkiem suszonych grzybów smakuje wybornie. Idealne smarowidło na świąteczny stół.
Składniki:
- 60 dkg mięsa z rosołu (2 udka z kurczaka, łopatka i karkówka)
- 1 marchew i pietruszka z rosołu
- 1 cebula
- garść suszonych grzybów
- 3/4 szklanki mleka
- 1 kajzerka
- 3 jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 płaska łyżka majeranku
- 1/2 szklanki rosołu
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
foremka 25x14 cm
Sposób wykonania:
Kajzerkę zamaczamy w letnim mleku. Grzyby zalewamy letnią wodą i moczymy je 2 godziny.
Po tym czasie gotujemy je 20 minut w wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego i szczypty soli.
Mięso razem z cebulą, marchewką i pietruszką mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Mielimy również odcedzone grzyby (wodę z grzybów zachowujemy). Przekładamy wszystko do dużej miski. Wbijamy jajka, dorzucamy bułkę razem z mlekiem i przyprawy. Dolewamy wodę z gotowania grzybów. Pasztet wyrabiamy rękami, dokładnie. Im lepiej będzie wyrobiony tym będzie bardziej aksamitny i smaczny. Jeśli jest bardzo zwarty dodajemy rosół.
Przekładamy go do foremki (keksówki), wygładzamy górę dłonią zwilżoną wodą.
Tak przygotowany pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 40-50 minut.
Upieczony pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika.
Możemy go jeść na ciepło lub przestudzony i schłodzony w lodówce.
Pasztet możemy upiec wcześniej i przechowywać w zamrażarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz