MAKATKA

czwartek, 19 grudnia 2024

Ciasto Włoski Narzeczony

Biszkopt czekoladowy z doskonałym kremem o smaku cappuccino i chrupiącą warstwą chałwową. „Włoski narzeczony” to jedno z najsmaczniejszych ciast w naszym repertuarze. Na przyjęciach zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Polecamy je zwłaszcza miłośnikom delikatnej włoskiej kawy cappuccino!

Składniki:

 biszkopt z gorącą czekoladą:

forma 28x18 cm, składniki w temperaturze pokojowej

  • 180 g mąki
  • 40 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 4 średnie jaja M
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)

krem cappuccino:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml kremówki 30%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 śmietanfix (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki cappuccino

warstwa chałwowa:

  • masa kajmakowa 200g
  • chałwa waniliowa 200 g

poncz do biszkoptu:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki wrzątku
Sposób przygotowania:


Pieczemy biszkopt. 

Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 min, do suchego patyczka.



 Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty.



Robimy krem cappuccino. 

Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki kremu i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Kiedy masa trochę zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy 3-4 minuty, aż krem będzie gęsty. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie przebić go i nie zrobić masła.

Krem gotowy do użycia!

Składamy ciasto. 

Biszkopt kroimy na dwa blaty. Wypukłą górę odkładamy na bok. Możemy z niej zrobić bajaderki. Dolny przekładamy do blaszki, zapinamy obręcz i nasączamy blat 1/2 ponczu kawowego. Następnie smarujemy go masą kajmakową. Na masę kruszymy chałwę.





Nakładamy 1/3 kremu i drugi biszkopt, który nasączamy pozostałym ponczem. Na biszkopt nakładamy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch, robimy falę widelcem i posypujemy kawą cappuccino oraz ozdobną posypką.




Ciasto delikatnie kawowe o pięknej nazwie Włoski Narzeczony gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz