Biszkopt czekoladowy z doskonałym kremem o smaku cappuccino i chrupiącą warstwą chałwową. „Włoski narzeczony” to jedno z najsmaczniejszych ciast w naszym repertuarze. Na przyjęciach zawsze robi ogromne wrażenie na gościach. Polecamy je zwłaszcza miłośnikom delikatnej włoskiej kawy cappuccino!
Składniki:
biszkopt z gorącą czekoladą:
forma 28x18 cm, składniki w temperaturze pokojowej
- 180 g mąki
- 40 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
- 4 średnie jaja M
- szczypta soli
- 8 g cukru waniliowego
- 150 g cukru
- 180 ml mleka
- 50 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady ( 50 – 60 % kakao)
krem cappuccino:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml kremówki 30%
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 śmietanfix (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki cappuccino
warstwa chałwowa:
- masa kajmakowa 200g
- chałwa waniliowa 200 g
poncz do biszkoptu:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki wrzątku
Pieczemy
biszkopt.
Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia składników i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem waniliowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 35-40 min, do suchego patyczka.
Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie. Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty.
Robimy krem cappuccino.
Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki kremu i zaczynamy miksować na wolnych obrotach. Kiedy masa trochę zgęstnieje zwiększamy obroty i miksujemy 3-4 minuty, aż krem będzie gęsty. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie przebić go i nie zrobić masła.
Krem gotowy do użycia!
Składamy ciasto.
Biszkopt kroimy na dwa blaty. Wypukłą górę odkładamy na bok. Możemy z niej zrobić bajaderki. Dolny przekładamy do blaszki, zapinamy obręcz i nasączamy blat 1/2 ponczu kawowego. Następnie smarujemy go masą kajmakową. Na masę kruszymy chałwę.
Nakładamy 1/3 kremu i drugi biszkopt, który nasączamy pozostałym ponczem. Na biszkopt nakładamy resztę kremu. Wyrównujemy wierzch, robimy falę widelcem i posypujemy kawą cappuccino oraz ozdobną posypką.
Ciasto delikatnie kawowe o pięknej nazwie Włoski Narzeczony gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz