Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do niej sos majonezowo -jogurtowy z odrobiną czosnku. Sałatkę można podać na świąteczny stół. Jest bardzo smaczna, delikatna i szykowna.
Składniki:
- 300 g makaronu ryżowego orzo
- 2 łyżki oleju
- puszka ananasa w cząstkach
- puszka kukurydzy
- 2 ogórki wężowe
- 1 duża cebula
- 1/2 papryki czerwonej i zielonej
- pęczek natki pietruszki
sos:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu gęstego
- 1 łyżeczka musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą, dodajemy olej, mieszamy i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Kukurydzę i ananasa dobrze osączamy z płynu. Ananasa kroimy drobniej. Przekładamy kukurydzę i ananasa do makaronu. Papryki oczyszczone z nasion, cebulę i obrane ogórki kroimy w kostkę, dajemy do reszty składników. Posiekaną natkę pietruszki dorzucamy do sałatki. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Na koniec dodajemy do sałatki jogurt, musztardę i majonez połączone z rozgniecionym czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny, aby się schłodziła i nabrała „mocy”.
Wyśmienita sałatka z makaronem ryżowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz