Zupa-krem z suszonych grzybów z dodatkiem łazanek to aromatyczna, wyborna grzybowa, która gości w wielu domach na wigilijnym stole. Prosta w przygotowaniu, pełna warzyw, zabielona kremówką o aksamitnej konsystencji. Doskonała!
Składniki:
- 40 g suszonych grzybów (pół na pół podgrzybki i borowiki)
- 1 por (biała część)
- 1 średniej wielkości seler
- 3 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 duża cebula
- 3 łyżki masła
- 1,5 l bulionu warzywnego
- pieprz, sól do smaku
- szklanka słodkiej śmietanki
- garść natki pietruszki
Sposób wykonania:
Grzyby płuczemy i moczymy przez noc zalane ciepłą wodą.
Wodę, w której się moczyły zachowujemy, a grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Odkładamy kilka grzybów w całości do dekoracji.
Warzywa obieramy i myjemy. Pora i cebulę kroimy drobno.
W garnku 3 l rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim na szklisto pora i cebulę. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Dorzucamy do garnka z cebulą i porem starte warzywa i dusimy je do miękkości, ok. 5-6 minut. Teraz dodajemy grzyby, zalewamy całość bulionem. Gotujemy grzybową 30 minut. Po tym czasie wyławiamy całe grzyby, a zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zalewamy kremówką. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień.
Grzybową przelewamy do bulionówek lub talerzy, dajemy łazanki i do dekoracji grzybki zachowane w całości, posypujemy posiekaną natką.
Aksamitna grzybowa wigilijna gotowa!
Wyborna i z pewnością niezwykle aromatyczna zupa 😍
OdpowiedzUsuń