MAKATKA

środa, 18 grudnia 2024

Zupa grzybowa wigilijna z łazankami

Zupa-krem z suszonych grzybów z dodatkiem łazanek to aromatyczna, wyborna grzybowa, która gości w wielu domach na wigilijnym stole. Prosta w przygotowaniu, pełna warzyw, zabielona kremówką o aksamitnej konsystencji. Doskonała!

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów (pół na pół podgrzybki i borowiki)
  • 1 por (biała część)
  • 1 średniej wielkości seler
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • pieprz, sól do smaku
  • szklanka słodkiej śmietanki
  • garść natki pietruszki


Sposób wykonania:

Grzyby płuczemy i moczymy przez noc zalane ciepłą wodą.

Wodę, w której się moczyły zachowujemy, a grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Odkładamy kilka grzybów w całości do dekoracji.

Warzywa obieramy i myjemy. Pora i cebulę kroimy drobno. 

W garnku 3 l rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim na szklisto pora i cebulę. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Dorzucamy do garnka z cebulą i porem starte warzywa i dusimy je do miękkości, ok. 5-6 minut. Teraz dodajemy grzyby, zalewamy całość bulionem. Gotujemy grzybową 30 minut. Po tym czasie wyławiamy całe grzyby, a zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zalewamy kremówką. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień.

Grzybową przelewamy do bulionówek lub talerzy, dajemy łazanki i do dekoracji grzybki zachowane w całości, posypujemy posiekaną natką.



Aksamitna grzybowa wigilijna gotowa!

 

1 komentarz: