Deser brzoskwiniowy
Efektowny deser z masy
serowo -śmietanowej i musu brzoskwiniowego, coś na wzór sernika na
zimno podanego w pucharkach. Możemy zrobić go dzień wcześniej i
przechowywać w lodówce. Smaczny pucharek brzoskwiniowy przygotowany
w kilka chwil, który zachwyci gości.
Składniki:
z tej porcji
wychodzi 6-8 pucharków
- kawałek babki,
biszkoptu lub 6-8 ciastek biszkoptowych
- 400 g brzoskwiń w
syropie+syrop 120 ml
- 200 ml kremówki
- 100 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki gęstej
śmietany 18%
- 20 g żelatyny
- 200 g twarogu
Sposób wykonania:
Do
małej miseczki wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją 120 ml syropu
brzoskwiniowego i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.
Odsączone
z syropu brzoskwinie miksujemy na pulpę. Pokruszony twaróg razem z
połową cukru i śmietaną 18% miksujemy blenderem na jednolitą
masę.
W
głębokim, suchym naczyniu ubijamy kremówkę z resztą cukru i
cukrem wanilinowym. Do ubitej kremówki, niezbyt sztywno, dodajemy
twaróg. Łączymy obie masy.
Żelatynę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 1/3 żelatyny wlewamy do masy
brzoskwiniowej i mieszamy. 2/3 łączymy z dwiema łyżkami masy
serowej i wlewamy do pozostałej masy serowej, krótko miksujemy,
tylko do połączenia składników. Gotowy krem serowy wylewamy na
biszkopty pokruszone i wsypane na dno pucharków. Na krem wylewamy
ostrożnie, najlepiej po łyżce, masę brzoskwiniową.
Na
koniec wykałaczką, kolistymi ruchami, wyciągamy białą masę na
wierzch, aby powstał ładny wzór na
powierzchni deseru.
Wstawiamy deser na 3-4
godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Gotowe pucharki
przyozdabiamy bezami.
Deser brzoskwiniowy
gotowy!