MAKATKA

niedziela, 4 sierpnia 2024

Chutney z mirabelek

Chutney z mirabelek

Pyszny sos, który doskonale pasuje do różnych dań. Mirabelkowy chutney jest szczególnie smaczny, ponieważ ma w sobie w sam raz słodycz i kwaśność potrzebną do wydobycia tego co najlepsze z mięs, ryb i serów. Do tego łatwo się go przygotowuje.

Składniki:

  • 1/2 kg mirabelek (najlepiej lekko niedojrzałych)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 goździki
  • mała papryczka chilli

Sposób przyrządzenia:

Mirabelki myjemy i w całości wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem, wstawiamy na ogień. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną.




Następnie przecieramy dokładnie przez sito i wyrzucamy pestki. Przecedzoną pulpę przekładamy ponownie do rondelka i gotujemy ją nadal, aż zgęstnieje, nabierze ciemnego, bursztynowego koloru.



 Wysmażamy mirabelki tak około 1/2 godziny, stale mieszając. Po czym dodajemy czosnek roztarty z solą, szczyptę cynamonu, 2-3 zmiażdżone w moździerzu goździki i papryczkę chilli w całości. Podgrzewamy chutney jeszcze 15 minut  na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy papryczkę, przekładamy gorący sos do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Chutney mirabelkowy nadaje się od razu do jedzenia. Zamknięty na gorąco może stać w lodówce 2-3 miesiące. 



 

1 komentarz:

  1. Prawda! Już jakiś czas temu oglądałam mojego ulubionego Lolusia Okrasę i on robił na bazie mirabelek takie pyszne marynaty, sosiki i czatneje. Mirabelki trudno zdybać, bo nie sprzedają (nie ma popytu) - muszę się wreszcie wybrać do trzeciej wsi, gdzie widziałam koło starego domu. No i ten kolorek, bajeczka...

    OdpowiedzUsuń