Chutney z mirabelek
Pyszny sos, który doskonale pasuje do różnych dań. Mirabelkowy chutney jest szczególnie smaczny, ponieważ ma w sobie w sam raz słodycz i kwaśność potrzebną do wydobycia tego co najlepsze z mięs, ryb i serów. Do tego łatwo się go przygotowuje.
Składniki:
- 1/2 kg mirabelek (najlepiej lekko niedojrzałych)
- 1/3 szklanki cukru
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2-3 goździki
- mała papryczka chilli
Sposób przyrządzenia:
Mirabelki myjemy i w całości wrzucamy do rondelka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem, wstawiamy na ogień. Gotujemy, mieszając od czasu do czasu, aż się rozpadną.
Następnie przecieramy dokładnie przez sito i wyrzucamy pestki. Przecedzoną pulpę przekładamy ponownie do rondelka i gotujemy ją nadal, aż zgęstnieje, nabierze ciemnego, bursztynowego koloru.
Wysmażamy mirabelki tak około 1/2 godziny, stale mieszając. Po czym dodajemy czosnek roztarty z solą, szczyptę cynamonu, 2-3 zmiażdżone w moździerzu goździki i papryczkę chilli w całości. Podgrzewamy chutney jeszcze 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie wyjmujemy papryczkę, przekładamy gorący sos do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Chutney mirabelkowy nadaje się od razu do jedzenia. Zamknięty na gorąco może stać w lodówce 2-3 miesiące.
Prawda! Już jakiś czas temu oglądałam mojego ulubionego Lolusia Okrasę i on robił na bazie mirabelek takie pyszne marynaty, sosiki i czatneje. Mirabelki trudno zdybać, bo nie sprzedają (nie ma popytu) - muszę się wreszcie wybrać do trzeciej wsi, gdzie widziałam koło starego domu. No i ten kolorek, bajeczka...
OdpowiedzUsuń