MAKATKA

niedziela, 4 sierpnia 2024

Papryka faszerowana

Papryka faszerowana

Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w sosie pomidorowym. Nasza ulubiona wersja farszu wypełniającego łódeczki paprykowe.

Składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • 30 dkg mięsa mielonego z łopatki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki ryżu
  • sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 2 łyżki drobno startego sera żółtego
  • 1 łyżka maggi

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz seler naciowy pokrojony w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut, odrobinę solimy, dodajemy mięso mielone. Farsz dusimy, aż mięso straci czerwony kolor.



 Przekładamy gotowy farsz do miski, łączymy go z ryżem i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku.

Papryki przekrawamy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Napełniamy farszem.

Na patelni, na której smażył się farsz rozgrzewamy bulion, dajemy do niego koncentrat, przekładamy papryki. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu faszerowane papryki do miękkości, około 30 minut.



Następnie odkrywamy patelnię, posypujemy farsz startym serem, do sosu dodajemy maggi. Jeśli za mocno odparował w trakcie duszenia uzupełniamy go gorącą wodą i zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.



Papryka faszerowana warzywami, mięsem mielonym i ryżem gotowa!

 


1 komentarz:

  1. A moja papryka nic a nic nie chce dojrzewać! Już ją zanęcająco zabarwiło z jednej strony i diabeł ogonem nakrył. A zjadłoby się takich faszerowanych pyszności...

    OdpowiedzUsuń