Papryka faszerowana
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w sosie pomidorowym. Nasza ulubiona wersja farszu wypełniającego łódeczki paprykowe.
Składniki:
- 3 papryki czerwone
- 30 dkg mięsa mielonego z łopatki
- 2 gałązki selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 duża cebula
- 1/2 szklanki ryżu
- sól, pieprz i czerwona papryka do smaku
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu
- 1 płaska łyżka mąki
- 2 łyżki drobno startego sera żółtego
- 1 łyżka maggi
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu i lekko studzimy.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę pokrojoną w kostkę. Do zeszklonej cebuli dodajemy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz seler naciowy pokrojony w kostkę. Całość podsmażamy kilka minut, odrobinę solimy, dodajemy mięso mielone. Farsz dusimy, aż mięso straci czerwony kolor.
Przekładamy gotowy farsz do miski, łączymy go z ryżem i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką w proszku.
Papryki przekrawamy na połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Napełniamy farszem.
Na patelni, na której smażył się farsz rozgrzewamy bulion, dajemy do niego koncentrat, przekładamy papryki. Patelnię przykrywamy pokrywą i dusimy na małym ogniu faszerowane papryki do miękkości, około 30 minut.
Następnie odkrywamy patelnię, posypujemy farsz startym serem, do sosu dodajemy maggi. Jeśli za mocno odparował w trakcie duszenia uzupełniamy go gorącą wodą i zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną zimnej wody.
Papryka faszerowana warzywami, mięsem mielonym i ryżem gotowa!
A moja papryka nic a nic nie chce dojrzewać! Już ją zanęcająco zabarwiło z jednej strony i diabeł ogonem nakrył. A zjadłoby się takich faszerowanych pyszności...
OdpowiedzUsuń