MAKATKA

piątek, 9 sierpnia 2024

Sernik na zimno z owocami lata

Sernik na zimno z owocami lata

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony dojrzałymi sezonowymi owocami. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki agrestowe

spód:

  • 250 g ciastek petit beurre
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao

wierzch:

  • 100 g malin
  • garść winogron zielonych
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasteczka rozdrabniamy na piasek, dodajemy do nich roztopione masło i kakao. Łączymy całość i przekładamy do formy o średnicy 24 lub 26 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Lekko ubijamy masę i wkładamy na chwilę do lodówki.

Bok tortownicy wyściełamy papierem do pieczenia lub folią rantową.

Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w półtorej szklanki wody.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w jednej szklance wody.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki agrestowe. Krótko mieszamy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł. 



Następnie układamy na wierzchu owoce i zalewamy je lekko tężejącą galaretką truskawkową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.

Prosty sernik na zimno z owocami lata gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz