Sałatka z buraków pieczonych
Buraki pieczone, doprawione odrobiną soku z cytryny i miodu. W zimie jedna z najlepszych surówek do obiadu, do tego prosta i szybka.
Składniki:
- 2-3 średnie buraki
- sok z 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz