MAKATKA

piątek, 9 sierpnia 2024

Sałatka z buraków pieczonych

Sałatka z buraków pieczonych

Buraki pieczone, doprawione odrobiną soku z cytryny i miodu. W zimie jedna z najlepszych surówek do obiadu, do tego prosta i szybka.

Składniki:

  • 2-3 średnie buraki
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do pieczenia wybieramy bulwy mniej więcej równej wielkości, aby czas pieczenia był taki sam. Myjemy dobrze buraki, osuszamy i smarujemy olejem, trzeba je trochę natłuścić. Zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 °C do miękkości, czyli od 50 do 90 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości buraków. Patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli patyczek wbijany, wchodzi miękko w buraka, burak jest upieczony.


Pozostawiamy buraki do przestudzenia, obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.



Starte buraki przekładamy do miski. Przyprawiamy je sokiem z cytryny, solą, pieprzem i miodem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej.

Sałatka z pieczonych buraków gotowa!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz