Dżem z mirabelek
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecznego sierpnia. Warto zrobić więc z nich pyszny dżem, zwłaszcza że jest bardzo prosty i błyskawiczny.
Składniki:
- 4 słoiczki o pojemności 25 ml lub 2 od dżemu
- 1 kg mirabelek
- 40 dkg cukru
- skórka otarta z jednej cytryny
Sposób wykonania:
Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek -i to jest czynność najbardziej pracochłonna. Teraz będzie z górki. Mirabelki przekładamy na patelnię głęboką o grubym dnie lub do rondelka. Wsypujemy cukier i wstawiamy na ogień.
Smażymy je około godziny. Na początku mieszamy od czasu do czasu. Po około pół godziny smażenia śliwek, masa bardzo gęstnieje, trzeba pilnować, aby nie przywarła do patelni i mieszać często. Na koniec, gdy dżem zmieni kolor na ciemny, bursztynowy, dodajemy skórkę cytrynową, lekko mieszamy.
Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.
Tak przygotowany dżem może stać do trzech miesięcy. Jeśli planujemy go przechowywać dłużej musimy go pasteryzować (dziesięć minut od zagotowania).
Dżem z mirabelek gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz