MAKATKA

sobota, 10 sierpnia 2024

Dżem z mirabelek

Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecznego sierpnia. Warto zrobić więc z nich pyszny dżem, zwłaszcza że jest bardzo prosty i błyskawiczny.

Składniki:

  • 4 słoiczki o pojemności 25 ml lub 2 od dżemu
  • 1 kg mirabelek
  • 40 dkg cukru
  • skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:

Mirabelki myjemy i pozbawiamy pestek -i to jest czynność najbardziej pracochłonna. Teraz będzie z górki. Mirabelki przekładamy na patelnię głęboką o grubym dnie lub do rondelka. Wsypujemy cukier i wstawiamy na ogień.



 Smażymy je około godziny. Na początku mieszamy od czasu do czasu. Po około pół godziny smażenia śliwek, masa bardzo gęstnieje, trzeba pilnować, aby nie przywarła do patelni i mieszać często. Na koniec, gdy dżem zmieni kolor na ciemny, bursztynowy, dodajemy skórkę cytrynową, lekko mieszamy.



Przekładamy dżem do wyparzonych słoiczków i mocno zakręcamy.

Tak przygotowany dżem może stać do trzech miesięcy. Jeśli planujemy go przechowywać dłużej musimy go pasteryzować (dziesięć minut od zagotowania).

Dżem z mirabelek gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz