MAKATKA

piątek, 2 sierpnia 2024

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana to doskonały dodatek  do kanapek, sałatek i również dekoracji potraw. Latem, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza można ją zaprawić, zimą jeść z apetytem.


Składniki:

  • 5-6 słoików 0,9 l lub 8-9 0,5 l
Papryka :
  • 3 kg papryki czerwonej
Zalewa :
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
Przyprawy do słoików:
  • po 2-3 kulki ziela angielskiego
  •  po jednym liściu laurowym
  • pieprz czarny- 4-5 kulek
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy paprykę i zalewę, która musi przestygnąć.

Paprykę myjemy, dzielimy na dwie lub cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.




Następnie robimy zalewę. Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą  wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Do litrowych lub półlitrowych słoików wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy.




 Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut. Gotowe wyjmujemy jeszcze gorące, dokręcamy dekielki i odstawiamy do przestudzenia do góry dnem.




Nasza rada:


Nie gotujemy 
słoików dłużej niż 8 minut, żeby papryka nie zmiękła za mocno.

Możemy do zapraw użyć paprykę kolorową, najważniejsze aby była jędrna, świeża i dosyć mięsista, gruba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz