Sernik na zimno z borówkami
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony borówkami i galaretką. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.
Składniki:
masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 200 ml śmietany 30 %
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki malinowe
spód:
- 15 podłużnych biszkoptów
wierzch:
- 300 g borówek
- 1 galaretka pomarańczowa
Sposób przygotowania:
Biszkopty układamy na dnie formy o wymiarach 28x18 cm, wyłożonej tylko po bokach papierem do pieczenia lub folią rantową.
Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody wody.
Galaretki malinowe rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku.
Przystępujemy do zrobienia sernika.
Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.
Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość, aż śmietanka mocno zgęstnieje. Nie musi być ubita na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki malinowe. Krótko miksujemy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na biszkopty. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł.
Następnie układamy na wierzchu owoce i zalewamy je lekko tężejącą galaretką pomarańczową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.
Prosty sernik na zimno z borówkami gotowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz