MAKATKA

czwartek, 1 sierpnia 2024

Śliwki w grzanym winie

Śliwki w grzanym winie

Korzenne śliwki doskonałe jako przekąska, ale można też je wykorzystać jako dodatek do ciast. Prosta receptura, 15 minut pracy i do spiżarni. Zimą takie rarytasy smakują wybornie!

Składniki:

  • 2 słoiczki od dżemu
  • 500 g śliwek bez pestek
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki

Sposób wykonania:

Umyte śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki, ważymy. Słoiki wyparzamy. Układamy w nich dosyć ciasno owoce.



Do rondelka wlewamy wodę i wino, wsypujemy cukier oraz przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku 20 minut w temperaturze 120 °C.

Śliwki w winie gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz