Śliwki w grzanym winie
Korzenne śliwki doskonałe jako przekąska, ale można też je wykorzystać jako dodatek do ciast. Prosta receptura, 15 minut pracy i do spiżarni. Zimą takie rarytasy smakują wybornie!
Składniki:
- 2 słoiczki od dżemu
- 500 g śliwek bez pestek
- 150 g cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego
- kawałek kory cynamonu
- 4 goździki
Sposób wykonania:
Umyte śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki, ważymy. Słoiki wyparzamy. Układamy w nich dosyć ciasno owoce.
Do rondelka wlewamy wodę i wino, wsypujemy cukier oraz przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku 20 minut w temperaturze 120 °C.
Śliwki w winie gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz