MAKATKA

czwartek, 1 sierpnia 2024

Deser brzoskwiniowy

Deser brzoskwiniowy

Efektowny deser z masy serowo -śmietanowej i musu brzoskwiniowego, coś na wzór sernika na zimno podanego w pucharkach. Możemy zrobić go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Smaczny pucharek brzoskwiniowy przygotowany w kilka chwil, który zachwyci gości.

Składniki:

 z tej porcji wychodzi 6-8 pucharków

  • kawałek babki, biszkoptu lub 6-8 ciastek biszkoptowych
  • 400 g brzoskwiń w syropie+syrop 120 ml
  • 200 ml kremówki
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 20 g żelatyny
  • 200 g twarogu

Sposób wykonania:

Do małej miseczki wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją 120 ml syropu brzoskwiniowego i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

Odsączone z syropu brzoskwinie miksujemy na pulpę. Pokruszony twaróg razem z połową cukru i śmietaną 18% miksujemy blenderem na jednolitą masę.

W głębokim, suchym naczyniu ubijamy kremówkę z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do ubitej kremówki, niezbyt sztywno, dodajemy twaróg. Łączymy obie masy.

Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 1/3 żelatyny wlewamy do masy brzoskwiniowej i mieszamy. 2/3 łączymy z dwiema łyżkami masy serowej i wlewamy do pozostałej masy serowej, krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Gotowy krem serowy wylewamy na biszkopty pokruszone i wsypane na dno pucharków. Na krem wylewamy ostrożnie, najlepiej po łyżce, masę brzoskwiniową.

Na koniec wykałaczką, kolistymi ruchami, wyciągamy białą masę na wierzch, aby powstał ładny wzór na powierzchni deseru.

Wstawiamy deser na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Gotowe pucharki przyozdabiamy bezami.

Deser brzoskwiniowy gotowy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz