MAKATKA

wtorek, 30 lipca 2024

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto na oleju. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim doskonale. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg śliwek 
  • 3 jaja L lub 4 M
  • 1 cukier wanilinowy duża paczka (16 g)
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka mleka
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
szklanka-250 ml

Kruszonka:
  • 1 i1/2 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (8 g)
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.



Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.



Placek ucierany ze śliwkami gotowy!



Nasza rada:

Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz