wtorek, 28 października 2025

Kluski ziemniaczane z okrasą z boczku wędzonego


Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu pieczeniowego lub gulaszu. Bardzo proste w wykonaniu, trzeba tylko przestrzegać odpowiednich proporcji i na pewno się udadzą.

Składniki:

  • 60 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • około 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • mąka do podsypywania klusek
  • 20-30 dkg boczku wędzonego
  • 1 łyżka smalcu

Sposób wykonania:

Ziemniaki jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Wkładamy do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną część odkładamy i w wolne miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dajemy z powrotem do miski odłożone ziemniaki oraz jajko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto krótko, do połączenia składników.



Następnie kulamy podłużne, nieduże kluski . Podsypujemy mąką deskę lub blat, na którym układamy ukulane kluski. Nie będą się przyklejały do blatu.



 W dużym garnku gotujemy wodę, którą solimy. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski, lekko potrząsamy garnkiem i czekamy, aż wszystkie kluski wypłyną na wierzch. Od tego momentu, na bardzo wolnym ogniu gotujemy je 3-4 minuty. 



Po tym czasie odcedzamy kluski, wykładamy na talerze i okraszamy pokrojonym w kostkę i zrumienionym na smalcu boczkiem.



Kluski ziemniaczane z okrasą gotowe!

Nasze rady:

Z tej porcji ziemniaków wychodzi około 40 klusek.

Można je podawać z różnymi sosami, okraszone boczkiem i cebulą, z gulaszem, a także na słodko.

Proporcja 1/4 kartoflanki do3/4 ziemniaków jest idealna, kluski zawsze się udadzą.

Nadwyżkę klusek można przechowywać w zamrażarce lub podgrzewać na patelni na dowolnym tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz