MAKATKA

niedziela, 4 sierpnia 2024

Wątróbka drobiowa duszona w cebuli i jabłkach

 Wątróbka drobiowa duszona w cebuli i jabłkach

Wątróbka kurza jest najdelikatniejsza i najbardziej soczysta. Jej przygotowanie to chwilka, więc sprawdzi się jako szybki obiad. Nasza wątróbka będzie duszona w cebuli i jabłkach, lekko krwista. Taką lubimy najbardziej.

Składniki:

  • 500 g wątróbki kurzej
  • 2 młode cebule
  • jedno duże jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 2 łyżki masła klarowanego

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki, jabłka pozbawiamy środków i kroimy w ósemki Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy umytą oraz osuszoną wątróbkę. Lekko ją solimy. Podsmażamy z obu stron na rumiano. Dodajemy do wątróbki cebulę oraz jabłka. Dusimy wątróbkę z jabłkiem i cebulą około 5-8 minut. Na koniec dodajemy majeranek, sól i pieprz.



Wątróbka drobiowa duszona w cebuli i jabłkach gotowa!



Nasza rada:

Jeśli nie lubimy krwistej wątróbki możemy dusić ją nieco dłużej. Jednak nie wolno jej przeciągnąć bo będzie twarda i niezbyt smaczna.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz