MAKATKA

czwartek, 1 sierpnia 2024

Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Mocno czekoladowe, wilgotne z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ekspresowe w wykonaniu, banalnie proste. Zawsze się udają, a do tego moje dzieci i wnuki uwielbiają te babeczki.

Składniki na 16 niedużych babeczek:

  • 2 szklanka mąki tortowej
  • 2 duże jaja lub 3 małe
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Wbijamy dwa jajka do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem całość na kogel-mogel( ok. 5 min). Dodajemy mleko i olej, łączymy . Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy mikserem, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i posiekane orzechy. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Do formy muffinkowej wkładamy papilotki, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.



 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 18- 20 minut.

 Muffinki gotowe!

Nasze rady:

Muffinki pieczemy w dwóch turach, ponieważ ciasta jest dużo, a na blaszce tylko 12 foremek. Pieką się szybko, więc to nie jest problem.

Najważniejsze, aby je piec według czasu podanego w przepisie. „Przeciągnięte” babeczki w piekarniku są suche i niezbyt smaczne. W ogóle ciasta czekoladowe nie powinny zbyt długo być pieczone, ponieważ tracą wilgotność.

Babeczki można dowolnie udekorować: cukrem pudrem, polewą czekoladową, bitą śmietaną lub ulubionym kremem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz