Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady
Mocno czekoladowe, wilgotne z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ekspresowe w wykonaniu, banalnie proste. Zawsze się udają, a do tego moje dzieci i wnuki uwielbiają te babeczki.
Składniki na 16 niedużych babeczek:
- 2 szklanka mąki tortowej
- 2 duże jaja lub 3 małe
- 1/2 szklanka oleju
- 3/4 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Sposób wykonania:
Wbijamy dwa jajka do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem całość na kogel-mogel( ok. 5 min). Dodajemy mleko i olej, łączymy . Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy mikserem, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i posiekane orzechy. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Do formy muffinkowej wkładamy papilotki, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 18- 20 minut.
Muffinki gotowe!
Nasze rady:
Muffinki pieczemy w dwóch turach, ponieważ ciasta jest dużo, a na blaszce tylko 12 foremek. Pieką się szybko, więc to nie jest problem.
Najważniejsze, aby je piec według czasu podanego w przepisie. „Przeciągnięte” babeczki w piekarniku są suche i niezbyt smaczne. W ogóle ciasta czekoladowe nie powinny zbyt długo być pieczone, ponieważ tracą wilgotność.
Babeczki można dowolnie udekorować: cukrem pudrem, polewą czekoladową, bitą śmietaną lub ulubionym kremem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz