piątek, 2 sierpnia 2024

Sernik na zimno z borówkami

Sernik na zimno z borówkami

Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony borówkami i galaretką. Błyskawiczne i smaczne ciasto bez pieczenia w sam raz na letni, upalny podwieczorek.

Składniki:

masa serowa:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki malinowe

spód:

  • 15 podłużnych biszkoptów

wierzch:

  • 300 g borówek
  • 1 galaretka pomarańczowa

Sposób przygotowania:

Biszkopty układamy na dnie formy o wymiarach 28x18 cm, wyłożonej tylko po bokach papierem do pieczenia lub folią rantową.

Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzącej wody wody.

Galaretki malinowe rozpuszczamy w jednej szklance wrzątku.



Przystępujemy do zrobienia sernika.

Ser i kremówka muszą być dobrze schłodzone.

Do misy miksera wlewamy kremówkę i wsypujemy cukier. Ubijamy całość, aż śmietanka mocno zgęstnieje. Nie musi być ubita na sztywno. Następnie dodajemy zimne galaretki malinowe. Krótko miksujemy i dodajemy ser z wiaderka. Miksujemy do połączenia składników. Gotową masę serową przelewamy na biszkopty. Odkładamy sernik do lodówki, aby dobrze zastygł.



 Następnie układamy na wierzchu owoce i zalewamy je lekko tężejącą galaretką pomarańczową. Ponownie odstawiamy sernik do lodówki na 2-3 godziny.



Prosty sernik na zimno z borówkami gotowy!



 

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana na zimę

Papryka marynowana to doskonały dodatek  do kanapek, sałatek i również dekoracji potraw. Latem, kiedy jest najsmaczniejsza i najtańsza można ją zaprawić, zimą jeść z apetytem.


Składniki:

  • 5-6 słoików 0,9 l lub 8-9 0,5 l
Papryka :
  • 3 kg papryki czerwonej
Zalewa :
  • 2 l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki cukru
Przyprawy do słoików:
  • po 2-3 kulki ziela angielskiego
  •  po jednym liściu laurowym
  • pieprz czarny- 4-5 kulek
  • 1 płaska łyżeczka gorczycy
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy paprykę i zalewę, która musi przestygnąć.

Paprykę myjemy, dzielimy na dwie lub cztery części, pozbawiamy gniazd nasiennych i białego miąższu. Następnie do dużego garnka wlewamy 2 litry wody, doprowadzamy ją do wrzenia i obgotowujemy w niej paprykę przez 4-5 minut. Papryka ma lekko zmięknąć. Będzie lepiej układała się w słoikach i odda swój smak do zalewy. Wody nie wylewamy.




Następnie robimy zalewę. Wodę z obgotowywania papryki ponownie doprowadzamy do wrzenia. Na gotującą  wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 6-7 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Do litrowych lub półlitrowych słoików wkładamy sparzone kawałki papryki. Układamy dosyć ciasno. Do każdego słoika dodajemy jeden duży liść laurowy lub dwa mniejsze, 2-3 ziarna ziela angielskiego, 4-5 ziaren pieprzu czarnego i płaską łyżeczkę gorczycy.




 Tak przygotowane słoiki wypełniamy wcześniej przygotowaną zalewą w taki sposób, aby przykryć całkiem paprykę. Nie powinna wystawać ponad zalewę. Słoiki pasteryzujemy w dużym garnku 6-8 minut. Gotowe wyjmujemy jeszcze gorące, dokręcamy dekielki i odstawiamy do przestudzenia do góry dnem.




Nasza rada:


Nie gotujemy 
słoików dłużej niż 8 minut, żeby papryka nie zmiękła za mocno.

Możemy do zapraw użyć paprykę kolorową, najważniejsze aby była jędrna, świeża i dosyć mięsista, gruba.

czwartek, 1 sierpnia 2024

Śliwki w grzanym winie

Śliwki w grzanym winie

Korzenne śliwki doskonałe jako przekąska, ale można też je wykorzystać jako dodatek do ciast. Prosta receptura, 15 minut pracy i do spiżarni. Zimą takie rarytasy smakują wybornie!

Składniki:

  • 2 słoiczki od dżemu
  • 500 g śliwek bez pestek
  • 150 g cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wina czerwonego półsłodkiego lub półwytrawnego
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki

Sposób wykonania:

Umyte śliwki przekrawamy na pół i usuwamy pestki, ważymy. Słoiki wyparzamy. Układamy w nich dosyć ciasno owoce.



Do rondelka wlewamy wodę i wino, wsypujemy cukier oraz przyprawy. Całość doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku z wodą lub w piekarniku 20 minut w temperaturze 120 °C.

Śliwki w winie gotowe!



 

Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Muffinki czekoladowe z orzechami i kawałkami czekolady

Mocno czekoladowe, wilgotne z kawałkami chrupiących orzechów włoskich. Ekspresowe w wykonaniu, banalnie proste. Zawsze się udają, a do tego moje dzieci i wnuki uwielbiają te babeczki.

Składniki na 16 niedużych babeczek:

  • 2 szklanka mąki tortowej
  • 2 duże jaja lub 3 małe
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3/4 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Sposób wykonania:

Wbijamy dwa jajka do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Ubijamy mikserem całość na kogel-mogel( ok. 5 min). Dodajemy mleko i olej, łączymy . Następnie do masy przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Krótko mieszamy mikserem, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną na drobne kawałki i posiekane orzechy. Łączymy wszystko mieszając łyżką. Do formy muffinkowej wkładamy papilotki, które napełniamy ciastem do 2/3 wysokości.



 Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 °C na 18- 20 minut.

 Muffinki gotowe!

Nasze rady:

Muffinki pieczemy w dwóch turach, ponieważ ciasta jest dużo, a na blaszce tylko 12 foremek. Pieką się szybko, więc to nie jest problem.

Najważniejsze, aby je piec według czasu podanego w przepisie. „Przeciągnięte” babeczki w piekarniku są suche i niezbyt smaczne. W ogóle ciasta czekoladowe nie powinny zbyt długo być pieczone, ponieważ tracą wilgotność.

Babeczki można dowolnie udekorować: cukrem pudrem, polewą czekoladową, bitą śmietaną lub ulubionym kremem.

Deser brzoskwiniowy

Deser brzoskwiniowy

Efektowny deser z masy serowo -śmietanowej i musu brzoskwiniowego, coś na wzór sernika na zimno podanego w pucharkach. Możemy zrobić go dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Smaczny pucharek brzoskwiniowy przygotowany w kilka chwil, który zachwyci gości.

Składniki:

 z tej porcji wychodzi 6-8 pucharków

  • kawałek babki, biszkoptu lub 6-8 ciastek biszkoptowych
  • 400 g brzoskwiń w syropie+syrop 120 ml
  • 200 ml kremówki
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 20 g żelatyny
  • 200 g twarogu

Sposób wykonania:

Do małej miseczki wsypujemy żelatynę. Zalewamy ją 120 ml syropu brzoskwiniowego i mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia.

Odsączone z syropu brzoskwinie miksujemy na pulpę. Pokruszony twaróg razem z połową cukru i śmietaną 18% miksujemy blenderem na jednolitą masę.

W głębokim, suchym naczyniu ubijamy kremówkę z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do ubitej kremówki, niezbyt sztywno, dodajemy twaróg. Łączymy obie masy.

Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 1/3 żelatyny wlewamy do masy brzoskwiniowej i mieszamy. 2/3 łączymy z dwiema łyżkami masy serowej i wlewamy do pozostałej masy serowej, krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Gotowy krem serowy wylewamy na biszkopty pokruszone i wsypane na dno pucharków. Na krem wylewamy ostrożnie, najlepiej po łyżce, masę brzoskwiniową.

Na koniec wykałaczką, kolistymi ruchami, wyciągamy białą masę na wierzch, aby powstał ładny wzór na powierzchni deseru.

Wstawiamy deser na 3-4 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc.

Gotowe pucharki przyozdabiamy bezami.

Deser brzoskwiniowy gotowy!



 

wtorek, 30 lipca 2024

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Proste ciasto na oleju. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim doskonale. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg śliwek 
  • 3 jaja L lub 4 M
  • 1 cukier wanilinowy duża paczka (16 g)
  • 1/2 szklanka oleju
  • 1/2 szklanka mleka
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
szklanka-250 ml

Kruszonka:
  • 1 i1/2 szklanka mąki
  • 125 g masła
  • 3/4 szklanka cukru
  • cukier wanilinowy (8 g)
Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Odstawiamy na bok. Formę do ciasta o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.



Teraz wbijamy do dużej miski jajka, dodajemy sól, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy całość mikserem na puszystą masę (ok. 5 min). Do ubitej masy wlewamy mleko i olej, krótko mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Ciasto wylewamy na blaszkę i układamy na nim śliwki skórką na dół. Posypujemy śliwki cynamonem i kruszonką. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (bez termoobiegu) na 50-55 min.



Placek ucierany ze śliwkami gotowy!



Nasza rada:

Placek można upiec z dowolnymi owocami, np. z jabłkami, rabarbarem, truskawkami, morelami. Wykorzystujemy owoce sezonowe.

 

sobota, 27 lipca 2024

Ciasto imprezowe z malinami

Ciasto imprezowe z malinami

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi biszkoptami savoiardi i słodkimi malinami. Bajecznie pyszne!

Składniki:

  • 30 podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 250 g malin
  • 150 ml przegotowanej wody +łyżeczka soku z cytryny

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

krem mascarpone:

  • 300 ml kremówki 36%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix

Sposób wykonania:

Krem budyniowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Krem mascarpone:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia.  Cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton M1).

Składamy ciasto:

Na dnie blaszki o wymiarach 28x18 cm układamy biszkopty nasączone delikatnie wodą z cytryną. Na nie wykładamy krem budyniowy.



Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów, których już nie nasączamy.

Wykładamy na biszkopty krem mascarpone.



Wygładzamy i robimy rozetki z odłożonego kremu.



Na wierzchu ciasta układamy maliny, lekko wciskamy je w krem. Ciasto odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.

Efektowne i proste ciasto imprezowe z malinami gotowe!

 


Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych



Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szaszłyki są miękkie, soczyste i pełne smaku dzięki świetnej marynacie.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (około kilograma)
  • 2 duże cebule
  • 20 dkg boczku wędzonego parzonego
  • 1 papryka czerwona
  • 10-12 patyczków do szaszłyków
  • 2 tacki aluminiowe do grilla

Marynata:

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
  • 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła, mieszamy.

Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm do 2,5 cm.



Tak przygotowane kawałki mięsa układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.



Następnie wmasowujemy ją w mięso. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Polędwiczki wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.

Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w cząstki.

Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.

Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, po jednym plasterku boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.



Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na jego najniższym poziomie. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 15 minut, aż dojdzie.

Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!




Kotlety mielone babci Kseni

Kotlety mielone babci Kseni

Doskonałe kotlety mielone na szybki obiad. Prosta receptura, sycące danie. Najczęściej podawane z puree ziemniaczanym i buraczkami. Kultowy obiad w naszej rodzinie.

Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka masła
  • pół czerstwej bułki lub czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • dobra łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przyrządzenia:

Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. 



Wyrabiamy dobrze masę rękami. Pod koniec wyrabiania rzucamy kulą mięsa 3-4 razy z wysokości do miski. Masa mięsna nie jest zbyt gęsta, kotlety dzięki temu będą w środku miękkie i soczyste, a z wierzchu chrupiące.

Zwilżonymi rękami formujemy kotlety (wielkość kotletów zależy od indywidualnych upodobań), układamy na talerzu i odkładamy na godzinę do lodówki. Na patelni (najlepiej, aby miała pokrywkę) roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.



 Na koniec, gdy kotlety będą już rumiane zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy 3-4 minuty, aż dojdą.



Kotlety mielone babci Kseni gotowe!



Nasze rady:

 Babcia Ksenia smażyła kotlety na smalcu lub maśle klarowanym. Uważała, że usmażone na takim tłuszczu są najsmaczniejsze.

Do mielonych najczęściej podawało się u nas buraczki na ciepło lub sałatkę z buraczków. Był to najprostszy i najczęściej serwowany obiad w rodzinnym domu. Pyszny i sycący!



 

piątek, 26 lipca 2024

Gulasz warzywny z klopsikami

Gulasz warzywny z klopsikami

Patelnia pełna letnich warzyw, świeżych i dorodnych plus mięsne kulki to doskonały jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Danie proste i bardzo pożywne, szybko przygotowane.

Składniki:

klopsiki:

  • 50 dkg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka masła
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • dobra łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • gulasz:

  • 1 mała cukinia
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 10-15 dkg fasolki szparagowej
  • 25 dkg pieczarek brązowych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
  • 1 łyżka maggi
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • Sposób wykonania:

    Klopsiki:

    Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Wyrabiamy dokładnie masę.

    Zwilżonymi rękami formujemy zgrabne klopsiki, układamy na talerzu i oprószamy mąką. Na patelni roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.



Gulasz:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę kroimy drobno, w trakcie smażenia solimy ją lekko i szklimy . Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę.



 Podsmażamy całość 1-2 minuty i kolejno dodajemy seler naciowy i paprykę pokrojone w kostkę, pocięte w plasterki grzyby. Smażymy całość około 5 minut. 



Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Kiedy cukinia lekko zmięknie zalewamy całość rosołem, dorzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy.



 Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy warzywa kilka minut. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt rzadka możemy ją zagęścić zaklepką z mąki i wody. Do warzyw przekładamy na koniec klopsiki.



Gulasz warzywny z klopsikami gotowy!

 


czwartek, 25 lipca 2024

Cukinia w serowej panierce

Cukinia w serowej panierce

Kotleciki z cukinii w chrupiącej panierce możemy podać jako przekąskę lub z dodatkami jako danie główne. W sezonie na to pyszne warzywo warto przyrządzać różne smakowite cukiniowe potrawy. Nam bardzo smakują talarki z cukinii smażone na patelni jak kotlety schabowe. Ważne, aby używać do ich przyrządzenia młodą cukinię. W lipcu i sierpniu mamy jej pod dostatkiem.

Składniki:

  • 1 cukinia około 250 g
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera twardego, ostrego typu parmezan
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Cukinię myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plasterki grubości centymetra. Układamy na talerzu, obficie posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Odkładamy na chwilę, aby cukinia puściła sok.

Jajko roztrzepujemy i łączymy z serem. Obok przygotowujemy bułkę tartą.



Na patelni rozgrzewamy olej. Cukinię oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy tak jak kotlety.

Najpierw na dużym ogniu przyrumieniamy z jednej strony, przekładamy na drugą i zmniejszamy ogień. Dosmażamy talarki cukinii powoli na rumiano około 4-5 minut.



Usmażoną cukinię zdejmujemy z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cukinia w serowej panierce gotowa!

 


Papryka pieczona do słoiczka

Papryka pieczona do słoiczka

Papryka pieczona ma wyjątkowy, głęboki smak i jest bardzo delikatna. Dodać ją można do sałatki, sosu lub położyć na kanapkę z szynką. Zamkniętą w słoiczku przechowamy w lodówce nawet trzy miesiące. W sierpniu, kiedy papryka jest świeża i dorodna, no i oczywiście niedroga, warto ją zaprawiać. W spiżarni takie rarytasy zawsze mile widziane.

Składniki na 1 półlitrowy słoik:

  • 3 duże, czerwone papryki
  • 1 duża żółta papryka razem 70 dkg
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub, jeśli ktoś lubi oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Papryki myjemy i dokładnie osuszamy. Na płaskiej blaszce wykładamy papier do pieczenia a na nim papryki. Wstawiamy do piekarnika, włączamy go na 200 °C i pieczemy paprykę 40 minut, aż skórka zrobi się ciemna.




Następnie przekładamy ją do szklanej miski i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Odstawiamy do przestudzenia.



Teraz przekładamy paprykę na deseczkę, obieramy ze skórki, przekrawamy na 4 płaty i oczyszczamy dokładnie z pestek. Płyn, który się zbiera wylewamy. Każdy płat papryki oprószamy solą.



Do wyparzonego słoiczka układamy papryki, przekładamy je czosnkiem i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i jeszcze gorącym zalewamy ostrożnie papryki. Słoik powinien być wypełniony po brzeg olejem, a papryka całkowicie zalana. Zamykamy słoik szczelnie i odstawiamy do lodówki lub spiżarni.

Paprykę można jeść już po kilku dniach, najsmaczniejsza jest jednak po 2-3 tygodniach.