Ciasto imprezowe z malinami
Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi
kremami, przekładane delikatnymi biszkoptami savoiardi i słodkimi
malinami. Bajecznie pyszne!
Składniki:
- 30 podłużnych biszkoptów savoiardi
- 250 g malin
- 150 ml przegotowanej wody +łyżeczka
soku z cytryny
krem budyniowy:
- 200 g masła 82%
- 2 budynie bez cukru waniliowe
- 2 żółtka
- 600 ml mleka
- 6 łyżek cukru
krem mascarpone:
- 300 ml kremówki 36%
- 8 g cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 250 g mascarpone
- 1 śmietan-fix
Sposób wykonania:
Krem budyniowy:
Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko
(1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień
umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami.
Dobrze mieszamy.
Wrzące mleko zestawiamy z ognia,
wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na
ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania
mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy
energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie,
gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany”
zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią
spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni
kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej.
Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne,
ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy
jego składniki będą miały podobną temperaturę!
Teraz do misy miksera wrzucamy masło i
rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę
budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za
długo.
Krem mascarpone:
Wszystkie składniki
kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser
trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na
sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej
ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być
ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz
dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych
obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do
maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około
4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy
uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam
zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy
całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu
gotowy do użycia. Cztery
łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką
(Wilton M1).
Składamy ciasto:
Na dnie blaszki o
wymiarach 28x18 cm układamy biszkopty nasączone delikatnie wodą z
cytryną. Na nie wykładamy krem budyniowy.
Następnie dajemy drugą
warstwę biszkoptów, których już nie nasączamy.
Wykładamy na biszkopty
krem mascarpone.
Wygładzamy
i robimy rozetki z odłożonego kremu.
Na wierzchu ciasta
układamy maliny, lekko wciskamy je w krem. Ciasto
odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.
Efektowne i proste ciasto
imprezowe z malinami gotowe!