MAKATKA

piątek, 26 lipca 2024

Gulasz warzywny z klopsikami

Gulasz warzywny z klopsikami

Patelnia pełna letnich warzyw, świeżych i dorodnych plus mięsne kulki to doskonały jednogarnkowy posiłek dla całej rodziny. Danie proste i bardzo pożywne, szybko przygotowane.

Składniki:

klopsiki:

  • 50 dkg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka masła
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • dobra łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • 2 łyżki mąki
  • gulasz:

  • 1 mała cukinia
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 10-15 dkg fasolki szparagowej
  • 25 dkg pieczarek brązowych
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki rosołu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka papryki mielonej, wędzonej
  • 1 łyżka maggi
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • Sposób wykonania:

    Klopsiki:

    Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. Wyrabiamy dokładnie masę.

    Zwilżonymi rękami formujemy zgrabne klopsiki, układamy na talerzu i oprószamy mąką. Na patelni roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Smażymy klopsiki z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.



Gulasz:

Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebulę kroimy drobno, w trakcie smażenia solimy ją lekko i szklimy . Dorzucamy czosnek pokrojony w plasterki oraz marchew pokrojoną w drobną kostkę.



 Podsmażamy całość 1-2 minuty i kolejno dodajemy seler naciowy i paprykę pokrojone w kostkę, pocięte w plasterki grzyby. Smażymy całość około 5 minut. 



Na koniec dodajemy cukinię pokrojoną w półkrążki. Kiedy cukinia lekko zmięknie zalewamy całość rosołem, dorzucamy koncentrat pomidorowy i przyprawy.



 Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy warzywa kilka minut. Jeśli potrawa wydaje nam się zbyt rzadka możemy ją zagęścić zaklepką z mąki i wody. Do warzyw przekładamy na koniec klopsiki.



Gulasz warzywny z klopsikami gotowy!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz