MAKATKA

sobota, 27 lipca 2024

Kotlety mielone babci Kseni

Kotlety mielone babci Kseni

Doskonałe kotlety mielone na szybki obiad. Prosta receptura, sycące danie. Najczęściej podawane z puree ziemniaczanym i buraczkami. Kultowy obiad w naszej rodzinie.

Składniki:
  • 50 dkg mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
  • 1/2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka masła
  • pół czerstwej bułki lub czubata łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • garść posiekanej zielonej pietruszki
  • dobra łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy
  • 10 dkg słoniny wędzonej
  • 1 łyżka smalcu do smażenia
  • bułka tarta do panierowania

Sposób przyrządzenia:

Do podgrzanego rosołu wrzucamy masło i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, przestudzoną mieszanką zalewamy bułkę i czekamy, aż rozmięknie. Rozmiękczoną bułkę razem z zalewą i jajkiem dodajemy do mięsa mielonego, następnie doprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, pietruszką, pieprzem ziołowym, solą i pieprzem czarnym. 



Wyrabiamy dobrze masę rękami. Pod koniec wyrabiania rzucamy kulą mięsa 3-4 razy z wysokości do miski. Masa mięsna nie jest zbyt gęsta, kotlety dzięki temu będą w środku miękkie i soczyste, a z wierzchu chrupiące.

Zwilżonymi rękami formujemy kotlety (wielkość kotletów zależy od indywidualnych upodobań), układamy na talerzu i odkładamy na godzinę do lodówki. Na patelni (najlepiej, aby miała pokrywkę) roztapiamy słoninę pokrojoną w drobną kostkę oraz smalec. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiany kolor, na dużym ogniu.



 Na koniec, gdy kotlety będą już rumiane zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię pokrywką. Czekamy 3-4 minuty, aż dojdą.



Kotlety mielone babci Kseni gotowe!



Nasze rady:

 Babcia Ksenia smażyła kotlety na smalcu lub maśle klarowanym. Uważała, że usmażone na takim tłuszczu są najsmaczniejsze.

Do mielonych najczęściej podawało się u nas buraczki na ciepło lub sałatkę z buraczków. Był to najprostszy i najczęściej serwowany obiad w rodzinnym domu. Pyszny i sycący!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz