MAKATKA

czwartek, 25 lipca 2024

Cukinia w serowej panierce

Cukinia w serowej panierce

Kotleciki z cukinii w chrupiącej panierce możemy podać jako przekąskę lub z dodatkami jako danie główne. W sezonie na to pyszne warzywo warto przyrządzać różne smakowite cukiniowe potrawy. Nam bardzo smakują talarki z cukinii smażone na patelni jak kotlety schabowe. Ważne, aby używać do ich przyrządzenia młodą cukinię. W lipcu i sierpniu mamy jej pod dostatkiem.

Składniki:

  • 1 cukinia około 250 g
  • 1 jajko
  • 2 łyżki sera twardego, ostrego typu parmezan
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Cukinię myjemy, wycieramy do sucha i kroimy w plasterki grubości centymetra. Układamy na talerzu, obficie posypujemy pieprzem i solą z obu stron. Odkładamy na chwilę, aby cukinia puściła sok.

Jajko roztrzepujemy i łączymy z serem. Obok przygotowujemy bułkę tartą.



Na patelni rozgrzewamy olej. Cukinię oprószamy mąką, obtaczamy w jajku i bułce tartej. Układamy na rozgrzanym tłuszczu i smażymy tak jak kotlety.

Najpierw na dużym ogniu przyrumieniamy z jednej strony, przekładamy na drugą i zmniejszamy ogień. Dosmażamy talarki cukinii powoli na rumiano około 4-5 minut.



Usmażoną cukinię zdejmujemy z patelni i osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cukinia w serowej panierce gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz