Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych
Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych idealnie nadaje się na grilla. Szaszłyki są miękkie, soczyste i pełne smaku dzięki świetnej marynacie.
Składniki:
- 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (około kilograma)
- 2 duże cebule
- 20 dkg boczku wędzonego parzonego
- 1 papryka czerwona
- 10-12 patyczków do szaszłyków
- 2 tacki aluminiowe do grilla
Marynata:
- 4-5 łyżek oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka papryki słodkiej wędzonej
- 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Do miseczki wlewamy płynne składniki marynaty, przyprawy oraz zioła, mieszamy.
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry grubości 2 cm do 2,5 cm.
Tak przygotowane kawałki mięsa układamy w naczyniu i zalewamy marynatą.
Następnie wmasowujemy ją w mięso. Przykrywamy miskę szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Polędwiczki wyjmujemy z lodówki godzinę przed grillowaniem.
Boczek kroimy w plasterki, cebulę obieramy z łupin i kroimy w krążki. Paprykę kroimy w cząstki.
Patyczki do szaszłyków zamaczamy w wodzie.
Na dwa patyczki nadziewamy naprzemiennie kawałki mięsa, po jednym plasterku boczku, papryki i cebuli. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
Tak przygotowane szaszłyki układamy na aluminiowych tackach i umieszczamy na rozgrzanym grillu, na jego najniższym poziomie. Rumienimy szaszłyki z obu stron. Kiedy mięso przyrumieni się wystarczająco, przekładamy tacki z szaszłykami na górny poziom grilla i trzymamy tam mięso 15 minut, aż dojdzie.
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz