piątek, 19 lipca 2024

Ciasto imprezowe z jeżynami

Ciasto imprezowe z jeżynami

Ciasto bez pieczenia z dwoma pysznymi kremami, przekładane delikatnymi, podłużnymi biszkoptami savoiardi i słodkimi jeżynami. Bajecznie pyszne!

Składniki:

  • 30 podłużnych biszkoptów savoiardi
  • 250 g jeżyn
  • 150 ml przegotowanej wody +łyżeczka soku z cytryny

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 2 żółtka
  • 600 ml mleka
  • 6 łyżek cukru

krem mascarpone:

  • 200 ml kremówki 36%
  • 200 ml kremówki 30%
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 1 śmietan-fix

Sposób wykonania:

Krem budyniowy:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami, cukrem i żółtkami. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo.

Krem mascarpone:

Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jeden śmietan-fix do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.

Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5 minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Cztery łyżki kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką (Wilton M1).

Składamy ciasto:

Na dnie blaszki o wymiarach 28x18 cm układamy biszkopty nasączone delikatnie wodą z cytryną. Na nie wykładamy krem budyniowy.



Następnie dajemy drugą warstwę biszkoptów, których już nie nasączamy.



Wykładamy na biszkopty krem mascarpone. Wygładzamy i robimy rozetki z odłożonego kremu.



Na wierzchu ciasta układamy jeżyny, lekko wciskamy je w krem. Ciasto odkładamy do lodówki na 3-4 godziny.



Efektowne i proste ciasto imprezowe z jeżynami gotowe!



 

Sałatka ziemniaczana znakomita

Sałatka ziemniaczana znakomita

W sezonie letnim najsmaczniejsze sałatki zrobimy z młodych ziemniaczków, ogórków małosolnych, rzodkiewki, selera naciowego i pachnącego koperku . Polecamy kolejną sałatkę doskonałą do grillowanych mięs lub do prostej kanapki z szynką.

Składniki:

  • 0,5 kg małych, młodych ugotowanych ziemniaków
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół pęczka rzodkiewek

sos do sałatki:

  • 2 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, olej, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy.



Ziemniaki kroimy na cztery (jeśli są małe, większe nieco drobniej). Wrzucamy do dużej miski.

Ogórki, cebulę i seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Rzodkiewkę w półplasterki. Pokrojone warzywa dajemy do miski. 



Całość mieszamy, łączymy z sosem i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Sałatka ziemniaczana znakomita gotowa!

 


czwartek, 18 lipca 2024

Schab duszony w sosie własnym

Schab duszony w sosie własnym

Kruchy, soczysty kawałek schabu w sosie podany na przykład z kopytkami to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny.

Składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego

    1-2 łyżki mąki
  • sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Schab kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm. Cebule obieramy i kroimy kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu. Wkładamy plastry schabu i obsmażamy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Mięso powinno zrobić się mocno rumiane z obu stron. Dzięki temu sos będzie miał ładny, ciemny kolor i dobry smak. Następnie do mięsa wkładamy cebule. Smażymy je kilka minut, aż się zeszklą.

Na patelnię wlewamy 1 szklankę gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz przyprawy. Całość podlewamy jeszcze dodatkową wodą tak, aby wystawała ponad poziom mięsa około 1-2cm. Zawartość patelni dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 i 1/2 godziny.

Gdy mięso jest już miękkie mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy ją na gotujący się sos i szybko mieszamy. Sos powinien wyraźnie zgęstnieć. Sos mięsny doprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem i maggi.

Podajemy schab z kopytkami lub innymi ulubionymi dodatkami.




 

środa, 17 lipca 2024

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką

Proste ciasto ucierane z borówkami i kruszonką gotowe w godzinę.

Składniki:

ciasto:

  • 4 jajka M
  • 160 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 120 ml oleju bezzapachowego
  • 120 ml mleka
  • 280 g mąki tortowej
  • 20 g kakao
  • 8 g proszku do pieczenia

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 60 g masła

dodatkowo:

  • 250 g borówek
  • 2 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:

Formę prostokątną o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowujemy kruszonkę.

Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

Ubijamy ciasto.

Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.




Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.

Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.



 Układamy na nim borówki.




Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.




Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).




Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką gotowe!




Kapusta z łazankami

 

Kapusta z łazankami

Młoda kapusta z boczkiem, dobrą kiełbasą i łazankami posypana obficie koperkiem to doskonała propozycja na letni, szybki jednogarnkowy posiłek. Danie smaczne i proste do przyrządzenia.

Składniki:

  • 60 dkg kapusty (zważona przed poszatkowaniem)
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 kiełbasy podwędzane, np. jałowcowa lub swojska
  • mały pęczek koperku
  • 1 młoda marchewka
  • 1 nieduża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 czubata łyżka masła
  • 2/3 szklanki łazanek
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 2-3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego lub niepełna octu spirytusowego

Sposób przyrządzenia:

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Podsmażamy na tłuszczu boczek pokrojony w kostkę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kostkę, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach.

Do zrumienionego boczku i kiełbasy dorzucamy cebulę, smażymy ją 3-4 minuty.



Następnie dajemy na patelnię poszatkowaną kapustę oraz marchewkę. Całość smażymy do 10-ciu minut i podlewamy dwiema szklankami gorącej wody z rozprowadzonym w niej koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem. Dorzucamy na patelnię liście laurowe i ziele angielskie. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy kapustę do miękkości , czyli 15-20 minut.



W osobnym garnku gotujemy łazanki według instrukcji na opakowaniu.

Do gotowej kapusty dorzucamy łazanki. Dosmaczamy jeszcze jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy gotowe danie posiekanym koperkiem.

Kapusta z łazankami gotowa!









Kolorowe papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Kolorowe papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti

Prosta przekąska, czyli małe, kolorowe papryczki nadziewane kremową fetą przyprawioną czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Papryczki nadziewane serkiem, zatopione w aromatycznej oliwie to doskonałe co nieco na zaostrzenie apetytu. Sprawdzają się na imprezach czy grillu. Domowej roboty zawsze są świeże i smaczne.

Składniki:

  • 400 g małych, kolorowych papryczek
  • 1 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 g sera miękkiego typu feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 słoiczki 0,3 l

Sposób wykonania:

Papryczki myjemy, odcinamy końcówki i oczyszczamy z nasion.

Do rondelka wlewamy litr wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, 3 łyżki cukru i łyżeczkę soli, mieszamy. Wrzucamy na wrzącą zaprawę papryczki i gotujemy je 1-2 minuty. Wyłączamy ogień, wlewamy łyżkę octu. W takiej zalewie trzymamy papryczki jeszcze 5 minut. Następnie odcedzamy je i studzimy.



Ser typu feta wykładamy na talerz, dodajemy zmiażdżony czosnek (2 ząbki), łyżeczkę ziół prowansalskich, łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy całość. Jeśli ser jest bardzo gęsty dodajemy śmietanę. Ser musi mieć taką konsystencję, żeby można było go nałożyć do worka cukierniczego lub foliowego i wyciskać do papryczek.



Do półtorej szklanki oliwy dodajemy jeden zmiażdżony ząbek czosnku, łyżeczkę ziół prowansalskich i łyżeczkę octu ryżowego. Mieszamy.

Papryczki napełniamy serem. Najwygodniej robić to przy pomocy worka cukierniczego lub foliowego. Wypełnione papryczki układamy w słoiczkach i zalewamy oliwą. Zakręcamy wieczka, wkładamy do lodówki. Następnego dnia, gdy się dobrze przegryzą są gotowe do jedzenia.



Papryczki nadziewane fetą -domowe antipasti gotowe!



Nasze rady:

Oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem rzepakowym lub słonecznikowym.

Zamiast octu ryżowego możemy dodać do zaprawy i zalewy ocet winny lub spirytusowy, ale ten ostatni jest mocniejszy, dlatego dajemy go nieco mniej.

Ser typu fet możemy zastąpić serkiem śmietankowym, należy go trochę posolić, ponieważ w odróżnieniu od fety nie jest słony.

 

wtorek, 16 lipca 2024

Potrawka z kurczaka z ryżem

Potrawka z kurczaka z ryżem

Jeśli nie wiemy co zrobić z kurczakiem z rosołu, a nie chcemy piec pasztetów czy lepić pierogów, możemy ugotować kurczaka w potrawce i podać go na przykład z ryżem. Danie jest delikatne i smaczne. Nasze babcie często podawały rosół i kurę w potrawce na niedzielny obiad. Przecież nic się nie mogło zmarnować, a dobrze zrobiona potrawka wszystkim bardzo smakowała.

Składniki:

  • 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka z rosołu (waga po ugotowaniu bez skór i kości)
  • 2 ugotowane marchewki z rosołu
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1,5- 2 szklanek zimnego rosołu (375- 500 ml)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, curry do smaku
  • 2 szklanki ryżu jaśminowego

Sposób wykonania:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie.

Mięso z kurczaka wyjmujemy z rosołu. Obieramy z kości i skór. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewki kroimy w kostkę.

W rondelku, na średniej mocy palnika, roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy rózgą, aż powstanie gładka masa. Przesmażamy ją ok. 1 minuty. Następnie wlewamy powoli 1,5 szklanki zimnego rosołu. Energicznie mieszajmy, aby nie zrobiły się grudki.

 Gdy sos będzie gładki, dodajemy mrożony groszek. Gotujemy całość 3- 4 minuty, aż groszek się rozmrozi i sos zgęstnieje. 

 Przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą curry. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, dolewamy trochę rosołu (ok. 0,5 szklanki). 

Na koniec dodajemy marchewkę i mięso, lekko podgrzewamy. Nie mieszamy, aby mięso się nie rozpadło. Posypujemy potrawkę posiekaną natką.

Wykładamy na talerze ryż i polewamy go potrawką.

Potrawka z kurczaka z ryżem gotowa!



 

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Ciasto ze śliwkami widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie smacznie.

Składniki:

Ciasto:
Blaszka 20x30 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (250 ml)
  • 1 szklanki śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 600 g ulubionych owoców sezonowych ( u nas śliwki)
Kruszonka:
  • 100 g mąki (2/3 szklanki)
  • 50 g cukru (5 łyżek)
  • 50 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Kruszonka.

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki.

Śliwki, myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.



Ciasto.

Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu śliwki, skórką na dół. Następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika. 



Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50-55 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto śliwkowe widelcem mieszane gotowe!

Nasze rady:

Ciasto mieszamy najkrócej, jak to jest możliwe, czyli tylko do momentu, aż nie będzie w nim grudek suchej mąki. Nie musi mieć jednolitej, gładkiej konsystencji, a i tak po upieczeniu będzie delikatne i puszyste.

Piekarnik włączamy na etapie przygotowywania kruszonki i śliwek. Ciasto nie może czekać, należy je wstawić do piekarnika od razu po przygotowaniu.

 

poniedziałek, 15 lipca 2024

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe

Ogórki konserwowe próbowałyśmy robić na różne sposoby, korzystając przy tym z przeróżnych receptur na zalewę. Wreszcie trafiłyśmy na taką, która nam odpowiada najbardziej, czyli nie jest ani za kwaśna, ani za ostra, ani też za słodka.

Składniki:

6 litrowych słoików z zakrętkami

  • 2 kg ogórków gruntowych różnej wielkości
  • 2 cebule
  • 2 duże marchewki
  • 6 ząbków czosnku
  • 12 baldachów kopru
  • 6 łyżeczek gorczycy w ziarenkach

zalewa:

  • 2 litry wody
  • 2 szklanki octu spirytusowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 pełne-nie czubate łyżki soli kamiennej do zapraw (niejodowanej)
  • 6 liści laurowych
  • 12 ziaren ziela angielskiego

Sposób przygotowania:

Na dwie godziny przed robieniem zapraw myjemy ogórki i zalewamy je zimną wodą, aby zrobiły się jędrne i twarde.

Następnie robimy zalewę, ponieważ musi ona przestygnąć. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie przyprawy do zalewy oprócz octu. Gotujemy całość do 10 minut, wyłączamy ogień i na koniec wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Słoiki myjemy, wyparzamy. Nakładamy do nich po kilka plasterków marchewki, po jednym baldachu z gałązką kopru i ząbek czosnku oraz ćwiartkę cebuli. Teraz układamy w słoikach ogórki na baczność, piętką na dół. Zapełniamy słoiki do końca, ale tak, aby ogórki nie wystawały ze słoika. Na koniec wsypujemy po łyżeczce gorczycy, dajemy po drugim baldachu kopru i zalewamy ogórki przestudzoną zalewą. Zakręcamy je i gotujemy (pasteryzujemy) 10 minut licząc od zagotowania. Gorące słoiki wyjmujemy z gara i układamy na ściereczce do góry dnem do przestygnięcia.



Ogórki konserwowe do spiżarni gotowe!

 


Ogórki w zalewie curry

Ogórki w zalewie curry

Chrupiące, pikantne ogóreczki w zalewie curry to doskonała przekąska imprezowa lub dodatek do obiadu. Prosty przepis i mało pracy, a zimą wystarczy tylko sięgnąć po nie do spiżarni.

Składniki:

zalewa:

  • 5,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu
  • 1/2 kg cukru
  • 3 łyżki przyprawy curry
  • 1/5 łyżki soli

ogórki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • garść liści selera
  • 5 niedużych cebul
  • 10-12 łyżeczek gorczycy
  • 10-12 słoiczków od dżemu i półlitrowych

Sposób wykonania:

Składniki zalewy oprócz octu przekładamy do garnka. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Wyłączamy ogień, wlewamy ocet. Odstawiamy zalewę do przestudzenia.

Ogórki myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na połówki.

Słoiki oraz nakrętki myjemy i wyparzamy.

Do każdego słoiczka wkładamy kilka liści selera, ćwiartkę cebuli i pół łyżeczki gorczycy. Następnie układamy „na baczność” ogórki dosyć ciasno.



Zalewamy je przestudzoną zalewą, tak aby ogórki nie wystawały i równocześnie słoiki nie były zalane po brzegi (zostawiamy centymetr wolny od brzegu). Zakręcamy słoiki.

Pasteryzujemy ogórki curry nie dłużej jak 8 minut, licząc od zagotowania. Wyjmujemy słoiki z garnka, układamy do góry dnem do przestudzenia. Na koniec odkładamy gotowe zaprawy do spiżarni.

Ogórki w zalewie curry gotowe do spiżarni!

 

Udka z kurczaka w rumianym sosie

Udka z kurczaka w rumianym sosie

Proponujemy szybki obiad z udek drobiowych, duszonych na patelni w cebuli i przyprawach. Mięso jest soczyste i kruche, do tego zrobimy pyszny sos. Prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • szklanka wody
  • 1 duża cebula
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 łyżka maggi
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju, 1 łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czerwona papryka

Sposób wykonania:

Udka myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawami. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i masło. Na gorącym tłuszczu obsmażamy na rumiano z obu stron udka, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy całość aż do mocnego zrumienienia cebuli. Następnie podlewamy udka wodą i przykrywamy pokrywą. Dusimy mięso około 30 minut.



 Kiedy będzie już miękkie wykładamy je na talerz i robimy sos. Mąkę rozprowadzamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Zagęszczamy sos na patelni. Przyprawiamy go jeszcze maggi i sosem sojowym. Tak przyrządzony sos przecieramy przez gęste sitko lub rozdrabniamy go blenderem. Teraz wkładamy z powrotem udka do sosu, podgrzewamy.

 Udka z kurczaka w rumianym sosie gotowe!

 

niedziela, 14 lipca 2024

Sałatka błyskawiczna z ziemniaków z obiadu.

Sałatka błyskawiczna z ziemniaków z obiadu.

Często zostają nam ziemniaki z obiadu. Żeby ich nie wyrzucać zróbmy błyskawiczną sałatkę ziemniaczaną do kolacji. Będziemy do niej potrzebowali tylko owe ziemniaki, cebulkę, kilka rzodkiewek, ogórka małosolnego lub kiszonego i prosty sos majonezowy.

 Składniki:

  •  3-4 małe , młode ziemniaki
  •  1 cebula
  •  4-5 rzodkiewek
  • 2 ogórki małosolne lub kiszone
  •  mały pęczek drobno posiekanego koperku

sos: 

  • czubata łyżka majonezu
  •  czubata łyżka jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  •  ząbek czosnku
  •  sól i pieprz do smaku 

Sposób wykonania:

Ziemniaki kroimy w dużą kostkę.

Rzodkiewki kroimy w półkrążki i dokładamy do pokrojonych ziemniaków. Ogórki kroimy w nieco drobniejszą kostkę, cebulę bardzo drobno. Dorzucamy do warzyw posiekany koperek. Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z majonezem, jogurtem oraz przyprawami. Wkładamy sałatkę do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

Ogórki małosolne z ogródka

Ogórki małosolne gruntowe

Pierwsze świeże ogórki z ogródka -gruntowe, ukiszone „na szybko”, delikatne, o niepowtarzalnym smaku- do letniej kanapki.

Składniki:

  • 2 kg ogórków (niedużych)4l przegotowanej, gorącej wody
  • 4 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • jedna główka czosnku
  • 3 łodygi kopru z baldachami
  • 2-3 liście chrzanu dzikiego( niekoniecznie)
  • korzeń chrzanu ok.10 cm

Sposób przygotowania:

  Wstawiamy do garnka wodę i gotujemy( ma tylko zawrzeć).
Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.
W dużym słoju lub garnku kamionkowym układamy warstwami przygotowane składniki.
Na spód dajemy łodygę kopru, 2-3 ząbki czosnku, liść chrzanu, kawałek korzenia chrzanu, który dzielimy na 5-6 części. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Powtarzamy warstwy, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być koper, chrzan i czosnek. Zalewamy ogórki wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu.



Nasze rady:

  •    ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 2-3 godziny( będą słodkie i chrupiące),
  •  przed włożeniem do słoja możemy odciąć piętki w ogórkach z jednej i drugiej strony, szybciej się ukiszą,
  •  sól nie powinna być jodowana, najlepiej użyć soli kamiennej tak jak do wszystkich zapraw na zimę,
  •  ogórki układamy ” na baczność” w słoju, ciasno, jeden przy drugim,
  •  po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch talerzyk i przyciskamy go czymś ciężkim, na przykład słoiczkiem napełnionym wodą lub kamieniem polnym, czyli tym co mamy pod ręką.