Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką
Proste ciasto ucierane z borówkami i kruszonką gotowe w godzinę.
Składniki:
ciasto:
- 4 jajka M
- 160 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 120 ml oleju bezzapachowego
- 120 ml mleka
- 280 g mąki tortowej
- 20 g kakao
- 8 g proszku do pieczenia
kruszonka:
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- 60 g masła
dodatkowo:
- 250 g borówek
- 2 łyżki cukru pudru
Formę prostokątną o wymiarach 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.
Przygotowujemy kruszonkę.
Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski i łączymy rękami do konsystencji żwirku. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
Ubijamy ciasto.
Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy masę 3-4 minuty, aż zbieleje i trochę się napuszy.
Do tak ubitej masy wlewamy olej i mleko. Krótko mieszamy. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Łączymy składniki ciasta na najniższych obrotach miksera, tylko do ich wymieszania.
Przelewamy ciasto do formy. Wyrównujemy i stukamy o blat 2-3 razy.
Układamy na nim borówki.
Na wierzchu ciasta układamy kruszonkę.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe z borówkami i kruszonką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz