środa, 19 czerwca 2024

Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane

Ciasto jogurtowe z wiśniami rózgą mieszane

Bardzo proste ciasto z wiśniami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to – rózgą mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i połączyć łyżką lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

Ciasto:

Blaszka 28x18 cm
  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanki oleju (125 ml)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 500 g wydrylowanych wiśni
Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8 g)
  • 25 g masła

Sposób przyrządzenia:

Kruszonka:

 Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

Ciasto:

 Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy łyżką lub rózgą tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, lekko je wciskamy w ciasto, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy do piekarnika.



 Pieczemy w temp. 180 °C ok. 50 min. (do suchego patyczka), na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Ciasto jogurtowe z wiśniami, rózgą mieszane gotowe!



 

wtorek, 18 czerwca 2024

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym

Makaron spaghetti w kremowym sosie szpinakowo -serowym

Proponujemy błyskawiczny obiad dla zabieganych, czyli makaron spaghetti w prostym i pysznym sosie z młodego szpinaku i kremówki oraz dwóch rodzajów serów. Danie smaczne, łatwe do zrobienia, będzie smakowało całej rodzinie.

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 250 g młodego świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 200 ml kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka (100 g) serka topionego 
  • 100 g sera żółtego gouda
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 4-5 łyżek oleju do smażenia
  • 1 łyżka maggi lub gałązka lubczyku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie przygotowujemy szpinak. Kroimy go niezbyt drobno. Obieramy również cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę na szklisto. Dorzucamy do niej czosnek, podsmażamy go do momentu, aż poczujemy jego aromat (nie możemy przypalić czosnku) i wrzucamy do niego lekko posiekany szpinak i lubczyk. 



Chwilę dusimy całość, następnie podlewamy śmietanką, dorzucamy serek topiony i goudę startą na grubych oczkach. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia serów. 



Na koniec przyprawiamy sos solą i pieprzem. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy ugotowany makaron i wodę z jego gotowania.

Makaron spaghetti z kremowym sosem szpinakowo -serowym gotowy!

 


Sałata strzępiasta w śmietanie

Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przyprawiamy tradycyjnie na słodko, ale naszą przyprawimy tym razem na słodko-kwaśno. Będzie bardziej wyrazista w smaku. Sałatę wybrałyśmy chrupiącą i delikatną. Kupujemy ją na bazarku u stałego dostawcy. Świeża, letnia i pyszna sałata doskonały dodatek do letnich, lekkich obiadów w upalne dni. Lubimy szczególnie tę sałatę ponieważ jest w smaku podobna do masłowej a chrupiąca jak lodowa.

Składniki:

1/2 główki sałaty strzępiastej batawskiej

200 ml kwaśnej, gęstej śmietany 18%

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżka cukru

1 łyżka octu spirytusowego

Sposób wykonania:

Sałatę umytą i osuszoną, rwiemy na mniejsze kawałki i dajemy do miski.



Śmietanę doprawiamy solą, cukrem i octem. Łączymy składniki sosu i polewamy nim sałatę tuż przed podaniem na stół.

Sałata batawska gotowa!

 

poniedziałek, 17 czerwca 2024

Surówka z kapusty

Surówka z kapusty

Prosta surówka z kapusty, jabłka, cebuli i marchewki. Doskonały dodatek do obiadu. Latem, kiedy kapusta jest krucha i delikatna, takie surówki obiadowe są najsmaczniejsze.

Składniki:

  • 1/4 główki młodej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 duża młoda cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy kapustę i cebulę do dużej miski, solimy je i morzymy (czyli wyciskamy w rękach, aby trochę zmiękły i puściły sok). Do tak przygotowanej kapusty z cebulą wrzucamy marchewkę i jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Całość przyprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem.



 Wlewamy olej i dobrze mieszamy surówkę. Ewentualnie dodajemy jeszcze soli do smaku. Odstawiamy surówkę na 15 minut do lodówki, aby smaki dobrze się połączyły .

Prosta surówka z kapusty gotowa!  

 

Szybka sałatka śniadaniowa

Szybka sałatka śniadaniowa

Świeże warzywa, których latem jest pod dostatkiem, do nich szybki sos majonezowy. Dziesięć minut pracy i sałatka śniadaniowa przygotowana.

Składniki:

  • 4 liście sałaty strzępiastej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 1/2 cebuli
  • łyżka posiekanego koperku

sos:

  • czubata łyżka majonezu
  • czubata łyżka jogurtu gęstego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

Sposób wykonania:

Liście sałaty szarpiemy i wrzucamy do miski. Pomidory kroimy w dużą kostkę, obranego ogórka w plasterki. Dorzucamy do miski. Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki i dodajemy do pozostałych warzyw.



Składniki sosu przekładamy do małej miseczki i mieszamy. Polewamy pokrojone warzywa sosem.

Na koniec posypujemy sałatkę koperkiem.

Szybka sałatka śniadaniowa gotowa!

 

niedziela, 16 czerwca 2024

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej

Gulasz z mięsa wieprzowego mieszanego - delikatnej polędwicy i lekko tłustej karkówki.

Składniki:

  • 1/2 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg polędwicy wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego + 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu

przyprawy:

  • łyżeczka czubata papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka czubata pieprzu ziołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki maggi
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ketchupu

Sposób przyrządzenia:

Wieprzowinę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę 2-3 cm.





Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojone mięso. Obsmażamy je na rumiano. Do podsmażonego mięsa dodajemy poszatkowaną cebulę i pokrojony w drobną kosteczkę seler naciowy.


 Całość smażymy jeszcze 10 minut, aż cebula się zarumieni i dodajemy rozgnieciony czosnek. Teraz dorzucamy na patelnię przyprawy, ocet balsamiczny i 3 szklanki gorącej wody. Przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy mięso pod przykryciem do miękkości około godziny.



Kiedy mięso będzie gotowe 2 łyżki mąki rozkłócamy z 1/2 szklanki wody i zagęszczamy sos. Przyprawiamy go na koniec odrobiną maggi i ewentualnie solą i pieprzem.

Gulasz z polędwicy i karkówki wieprzowej gotowy!



Nasza rada:

Jeśli w trakcie duszenia mięsa odparuje nam za dużo płynu możemy dolać odrobinę gorącej wody.

Gulasz możemy podać z kaszą, ziemniakami lub kluseczkami.

 

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana

Sałatka z młodych ziemniaków, selera naciowego, dymki, papryki i ogórków polana sosem majonezowo -jogurtowym z odrobiną czosnku. Prosta, błyskawiczna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 6-8 małych, młodych ziemniaków ugotowanych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ogórki świeże gruntowe
  • 1 gałązka selera naciowego razem z liśćmi
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem

sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • garść posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Do małej miseczki dajemy jogurt, majonez, zmiażdżony czosnek, pół łyżeczki soli i odrobinę pieprzu oraz posiekany koperek. Całość mieszamy. Odstawiamy na bok.

Ziemniaki kroimy na połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości, ale niezbyt drobno.

Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.

Dymkę razem ze szczypiorkiem drobno siekamy.



Wszystkie warzywa mieszamy i łączymy z sosem jogurtowo -majonezowym odpowiednio przyprawionym. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.

Prosta sałatka ziemniaczana gotowa!   



 

sobota, 15 czerwca 2024

Ciasto jogurtowy suflet

Ciasto jogurtowy suflet

Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia, którego potrzebujemy zaledwie kilka składników. Jogurtowy suflet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto jest wyjątkowe.

Składniki:

  • 400 ml jogurtu waniliowego
  • 4 jajka M
  • 50 g skrobi kukurydzianej
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

Tortownica 20 cm wyłożona na dnie i na rancie papierem do pieczenia. Rant wykładamy papierem tak, aby wystawał ponad niego ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta bardzo mocno.

Piekarnik nagrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).

Oddzielamy białka od żółtek.

Żółtka łączymy z jogurtem rózgą (użyłyśmy skyr waniliowy, ale każdy inny jogurt byle nie pitny będzie dobry) i skrobią kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia (jest to składnik, który można pominąć, ale my chciałyśmy aby ciasto wyrosło bardzo duże). Odkładamy na bok masę jogurtową i przystępujemy do ubijania piany z białek.



Dajemy do piany szczyptę soli, następnie ubijamy ją 2-3 minuty i powoli wsypujemy cukry. Pianę ubijamy dalej jeszcze 5 minut, aż będzie lśniąca i sztywna.

Ubitą pianę łączymy z masą jogurtową rózgą delikatnie, aby jej nie zniszczyć.



Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Bierzemy patyczek do szaszłyków i mieszamy ciasto delikatnie spiralnym ruchem. Następnie stukamy blaszką o blat 2-3 razy. Tak przygotowany suflet jogurtowy wkładamy do piekarnika.



Pieczemy ciasto w 160 °C 20 minut. Po upływie 20 minut otwieramy piekarnik, wypuszczamy parę (odliczamy 5 sekund). Zamykamy piekarnik i pieczemy dalej ciasto w 120 °C 50-60 minut.



Po tym czasie wyjmujemy suflet od razu z piekarnika. Lekko studzimy i przekładamy na paterę. Możemy oprószyć go cukrem pudrem.

Ciasto jogurtowy suflet gotowe!

 


Surówka z marchewki i ananasa

Surówka z marchewki i ananasa

Prosta surówka z trzech składników-marchewki, jabłka i ananasa, polana przepysznym sosem. Najlepszy dodatek do dań z drobiu, polędwiczek wieprzowych, cielęciny.

Składniki:

  • 3 duże marchewki
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 1 duże jabłko
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki syropu z ananasa
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Marchew i jabłko obieramy. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłko na tarce o dużych oczkach. Ananasa kroimy w drobne cząstki. Przekładamy wszystko do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z solą, cukrem i syropem z ananasa. Mieszamy i polewamy nią surówkę. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.

Surówka z marchewki i ananasa w sosie śmietanowym gotowa!

 

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to kilka chwil. Warto wybrać się po nie na bazarek i kupować u stałego, zaufanego dostawcy. Staramy się kupować ogórki z własnej uprawy i najczęściej śremskie. Takie nam smakują najbardziej.

Składniki:

  • 1 kg ogórków (niedużych)
  • 1 l przegotowanej, gorącej wody
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łodyga kopru z baldachami
  • 2 liście chrzanu
  • 2 liście laurowe
  • 2 litrowe słoiki
Sposób przygotowania:

Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2godziny( będą słodkie i chrupiące).

Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy (ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.




 W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, liść chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu, czosnku. Na wierzchu układamy po jednym liściu laurowym. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, lekko dociskając ogórki.

Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!




Nasza rada:


Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia ogórków w momencie, w którym nam najbardziej smakują włóżmy je w słoiku do lodówki.

 

piątek, 14 czerwca 2024

Ciasto truskawkowa fantazja bez pieczenia

Ciasto truskawkowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z truskawkami i galaretką truskawkową, w sam raz na sobotę i niedzielę. Ciasto idealne dla wielbicieli truskawek i budyniu!

Składniki:

  • 30-40 dkg świeżych truskawek

krem budyniowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe
  • 0,6 l mleka 3,2%
  • 6 łyżek cukru

dodatkowo:

  • 1 galaretka truskawkowa
  • 30 ciasteczek petit beurre

Sposób wykonania:

Najpierw robimy krem budyniowy.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na umiarkowany ogień. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!



Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Krem gotowy.



Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu.

Na dnie blaszki (u nas kwadratowa o boku 20 cm) układamy warstwę ciastek, na niej 1/2 kremu, przy czym dwie łyżki kremu odkładamy na bok. Następnie układamy pozostałą warstwę kremu i ciasteczka.



 Teraz smarujemy ostatnią warstwę ciastek odłożonym kremem i na nim układamy umyte i osuszone truskawki pokrojone na połówki. 



Do czasu, aż galaretka będzie gotowa ciasto wstawiamy do lodówki. Całość zalewamy lekko tężejącą galaretką (inaczej galaretka spłynie nam na boki) i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.



Wyborna truskawkowa fantazja gotowa!

 


Warzywa pod beszamelową pierzynką

Warzywa pod beszamelową pierzynką

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zapieczonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka masła

sos beszamelowy:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta curry
  • 10 dkg twardego sera żółtego

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w grube plastry, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.



Przygotowujemy beszamel.

W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno starty ser żółty i natkę. Mieszamy sos do rozpuszczenia sera. Beszamel gotowy.



Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem. Układamy w naczyniu warzywa. 



Oprószamy je solą i pieprzem. Na koniec zalewamy beszamelem i posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy zapiekankę folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i zapiekamy je jeszcze 10 minut.

Warzywa pod beszamelową pierzynką gotowe!

Nasze rady:

Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My przy zapiekaniu warzyw zamiast niej dodajemy trochę curry, ale jeśli lubimy gałkę muszkatołową, możemy ją dodać.

 

Roladki drobiowe z marchewką i pietruszką

Roladki drobiowe z marchewką i pietruszką

Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem marchewkowo -pietruszkowym to nasza propozycja na niedzielny obiad. Mięso delikatne z przepyszną niespodzianką w środku.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka
  • pęczek pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 10 dkg sera żółtego
  • ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej

Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.

Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak samo trzemy ser.

Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, marchew i ser. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia.




Gotowe roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron. 



W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i rumiane roladki przekładamy do naczynia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aby doszły w środku.

Roladki drobiowe z pesto pietruszkowym i marchewką gotowe!