Surówka z marchewki i ananasa
Prosta surówka z trzech składników-marchewki, jabłka i ananasa, polana przepysznym sosem. Najlepszy dodatek do dań z drobiu, polędwiczek wieprzowych, cielęciny.
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 3 plastry ananasa z puszki
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki syropu z ananasa
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania:
Marchew i jabłko obieramy. Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, jabłko na tarce o dużych oczkach. Ananasa kroimy w drobne cząstki. Przekładamy wszystko do miski, skrapiamy sokiem z cytryny. Śmietanę łączymy z solą, cukrem i syropem z ananasa. Mieszamy i polewamy nią surówkę. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut.
Surówka z marchewki i ananasa w sosie śmietanowym gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz