Ciasto jogurtowy suflet
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia, którego potrzebujemy zaledwie kilka składników. Jogurtowy suflet smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto jest wyjątkowe.
Składniki:
- 400 ml jogurtu waniliowego
- 4 jajka M
- 50 g skrobi kukurydzianej
- 2 g proszku do pieczenia
- 40 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Tortownica 20 cm wyłożona na dnie i na rancie papierem do pieczenia. Rant wykładamy papierem tak, aby wystawał ponad niego ponieważ ciasto w trakcie pieczenia wyrasta bardzo mocno.
Piekarnik nagrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Oddzielamy białka od żółtek.
Żółtka łączymy z jogurtem rózgą (użyłyśmy skyr waniliowy, ale każdy inny jogurt byle nie pitny będzie dobry) i skrobią kukurydzianą oraz proszkiem do pieczenia (jest to składnik, który można pominąć, ale my chciałyśmy aby ciasto wyrosło bardzo duże). Odkładamy na bok masę jogurtową i przystępujemy do ubijania piany z białek.
Dajemy do piany szczyptę soli, następnie ubijamy ją 2-3 minuty i powoli wsypujemy cukry. Pianę ubijamy dalej jeszcze 5 minut, aż będzie lśniąca i sztywna.
Ubitą pianę łączymy z masą jogurtową rózgą delikatnie, aby jej nie zniszczyć.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki. Bierzemy patyczek do szaszłyków i mieszamy ciasto delikatnie spiralnym ruchem. Następnie stukamy blaszką o blat 2-3 razy. Tak przygotowany suflet jogurtowy wkładamy do piekarnika.
Pieczemy ciasto w 160 °C 20 minut. Po upływie 20 minut otwieramy piekarnik, wypuszczamy parę (odliczamy 5 sekund). Zamykamy piekarnik i pieczemy dalej ciasto w 120 °C 50-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy suflet od razu z piekarnika. Lekko studzimy i przekładamy na paterę. Możemy oprószyć go cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowy suflet gotowe!
Czy zamiast skrobi kukurydziane można dać make ziemniaczana
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam tego ciasta z dodatkiem mąki ziemniaczanej, dlatego nie mogę jej polecić. Wiem, że stosuje się zamiennie skrobię ziemniaczaną i kukurydzianą, ale czy w tym cieście sprawdzi się mąka ziemniaczana nie umiem powiedzieć. Ja osobiście do pieczenia ciast, biszkoptów, do gotowania kremów budyniowych stosuję od jakiegoś czasu tylko skrobię kukurydzianą i uważam, że wypieki są smaczniejsze niż te z dodatkiem mąki ziemniaczanej.
UsuńKiedy pierwszy raz widziałam ten przepis pomyślał niemożliwe ale spróbuję no i się udało w prawdzie nie był tak wysoki ale był pyyyszny i od tej pory robię z podwójnej porcji dodam że jestem diabetykiem i zmieniłam cukier na dozwolony dla mnie i jest super
OdpowiedzUsuń