Ogórki małosolne
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to kilka chwil. Warto wybrać się po nie na bazarek i kupować u stałego, zaufanego dostawcy. Staramy się kupować ogórki z własnej uprawy i najczęściej śremskie. Takie nam smakują najbardziej.
Składniki:
- 1 kg ogórków (niedużych)
- 1 l przegotowanej, gorącej wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 4 ząbki czosnku
- 1 łodyga kopru z baldachami
- 2 liście chrzanu
- 2 liście laurowe
- 2 litrowe słoiki
Ogórki przed kiszeniem zalewamy zimną wodą na 1-2godziny( będą słodkie i chrupiące).
Wstawiamy do garnka litr wody i gotujemy (ma tylko zawrzeć). Po zagotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i solimy wodę, następnie mieszamy do rozpuszczenia soli.
W wyparzonych słoikach układamy warstwami przygotowane składniki. Na spód dajemy łodygę kopru, 2 ząbki czosnku, liść chrzanu. Na taką pierzynkę układamy ogórki. Ogórki układamy „na baczność”. Przykrywamy je drugą warstwą kopru, chrzanu, czosnku. Na wierzchu układamy po jednym liściu laurowym. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do ukiszenia na 2-3 dni, najlepiej w słonecznym, ciepłym miejscu. Po ułożeniu wszystkich warstw i zalaniu ogórków osoloną wodą, tak aby nie wystawały ponad nią, kładziemy na wierzch mały słoiczek napełniony wodą, lekko dociskając ogórki.
Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!
Po dwóch dniach ogórki małosolne są gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz