MAKATKA

piątek, 14 czerwca 2024

Warzywa pod beszamelową pierzynką

Warzywa pod beszamelową pierzynką

Proste, błyskawiczne danie z marchewki, kalafiora i brokułu zapieczonych w beszamelu. Polecamy jako doskonały dodatek do delikatnych mięs drobiowych lub chudej wieprzowiny czy cielęciny.

Składniki:

  • 2-3 marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 brokułu
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka natki pietruszki
  • łyżka masła

sos beszamelowy:

  • czubata łyżka masła
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta curry
  • 10 dkg twardego sera żółtego

Sposób wykonania:

Warzywa obieramy, myjemy. Marchew kroimy w grube plastry, kalafiora i brokuł dzielimy na różyczki. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Najpierw wrzucamy na nią marchew i gotujemy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy do niej kalafiora. Gotujemy całość kolejne pięć minut, licząc od zagotowania i na koniec wrzucamy brokuł na 3 minuty. Warzywa odcedzamy, przelewamy zimną wodą i dobrze odsączamy.



Przygotowujemy beszamel.

W rondelku rozgrzewamy masło. Dodajemy do niego mąkę, energicznie mieszamy i podgrzewamy chwilę. Następnie wlewamy mleko, dobrze rozprowadzamy je w zasmażce, aby nie było grudek. Jeśli sos bardzo gęstnieje dodajemy do niego jeszcze mleko lub odrobinę wody. Beszamel ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gotujemy sos ok. 2 minuty stale mieszając i wyłączamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i cukrem. Wlewamy sok z cytryny. Dodajemy drobno starty ser żółty i natkę. Mieszamy sos do rozpuszczenia sera. Beszamel gotowy.



Naczynie żaroodporne smarujemy na dnie masłem. Układamy w naczyniu warzywa. 



Oprószamy je solą i pieprzem. Na koniec zalewamy beszamelem i posypujemy natką pietruszki. Przykrywamy zapiekankę folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 20 minut. Po tym czasie odkrywamy warzywa i zapiekamy je jeszcze 10 minut.

Warzywa pod beszamelową pierzynką gotowe!

Nasze rady:

Do beszamelu w klasycznym przepisie dodaje się szczyptę gałki muszkatołowej. My przy zapiekaniu warzyw zamiast niej dodajemy trochę curry, ale jeśli lubimy gałkę muszkatołową, możemy ją dodać.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz