Roladki drobiowe z marchewką i pietruszką
Zawijane i panierowane w bułce tartej piersi z kurczaka z nadzieniem marchewkowo -pietruszkowym to nasza propozycja na niedzielny obiad. Mięso delikatne z przepyszną niespodzianką w środku.
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka
- pęczek pietruszki
- 1 duża marchewka
- 10 dkg sera żółtego
- ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na dwie części. Rozkładamy na desce do krojenia, przykrywamy folią spożywczą a następnie rozbijamy na cienkie płaty. Rozbite piersi oprószamy solą i pieprzem.
Natkę pietruszki siekamy grubo, przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy czosnek, 3-4 łyżki oleju i szczyptę soli. Rozdrabniamy całość blenderem na papkę. W momencie, gdy zacznie uwalniać się w czasie blendowania zapach czosnku i pietruszki pesto jest gotowe. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak samo trzemy ser.
Na każdy płat mięsa nakładamy warstwę pesto pietruszkowego, marchew i ser. Zawijamy roladki tak jak zrazy, szczelnie, aby nadzienie nam nie wyciekało w trakcie smażenia.
Gotowe roladki obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy roladki na rumiano z obu stron.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i rumiane roladki przekładamy do naczynia. Wkładamy je do nagrzanego piekarnika na 25 minut, aby doszły w środku.
Roladki drobiowe z pesto pietruszkowym i marchewką gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz