MAKATKA

czwartek, 13 czerwca 2024

Chleb pszenny z cebulką

Chleb pszenny z cebulką

Najprostszy chleb na mące pszennej i suchych drożdżach z dodatkiem usmażonej na rumiano cebulki. 

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 8 g suchych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 żółtko
Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta w temperaturze pokojowej.

Keksówka 30x11 cm.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim na rumiano cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę. W trakcie smażenia solimy lekko cebulę i uważamy, aby jej nie zrumienić za mocno bo będzie gorzka.



Do dużej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy na środek drożdże i cukier, z boku sól, wlewamy letnią wodę i na koniec dodajemy przestudzoną cebulę. Łączymy wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto ręką do momentu, aż będzie odchodziło od niej. Ciasto jest gęste, możemy wyrabiać je na blacie około 10 minut. Staramy się nie podsypywać zbyt mocno ciasta mąką.




Formujemy kulę, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Niech ciasto spokojnie rośnie.



Po godzinie przekładamy ciasto na blat, ponownie wyrabiamy, ale krótko. Rozciągamy je w prostokąt i składamy tak, aby było zwarte i nieduże. Formujemy wałek wielkości foremki i przekładamy go do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką, odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do 2/3 brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku, smarujemy żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody.



 Chleb będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 220 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 °C i pieczemy drugie 20 minut.

Chleb pszenny z cebulką gotowy!

Nasze rady:

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Woda do rozczynu nie może być zbyt ciepła (odpowiednia temp. do 30 °C).

Ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz