Knedle serowe z truskawkami
Tradycyjne knedle owocowe na słodko robimy z ciasta ziemniaczanego, ale na przykład w Austrii bardzo popularne są knedle serowe z morelami. Postanowiłyśmy więc ugotować knedle serowe z truskawkami i sprawdzić, czy będą tak smaczne, jak te bardziej tradycyjne z ciasta ziemniaczanego.
Składniki:
- 8-10 truskawek średniej wielkości
- 250 g twarogu półtłustego
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej do ciasta + 2 łyżki do obtaczania knedli
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 łyżki masła klarowanego
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2-3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Ser przecieramy przez sitko lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków (należy go rozdrobnić i napuszyć). Do tak przygotowanego sera dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i szczyptę soli Wyrabiamy krótko ciasto, tylko do połączenia składników.
Z ciasta formujemy wałek, kroimy kluski 4-5 cm. Kluski rozpłaszczamy w dłoni, na środek każdej układamy umytą i osuszoną truskawkę. Zawijamy brzegi ciasta, lepimy i kulamy kulę. Obtaczamy w mące ziemniaczanej, układamy na deseczce do krojenia.
Tak przygotowane knedle wrzucamy do wrzącej lekko osolonej wody i gotujemy je około 4-5 minut na wolnym ogniu, licząc od momentu gdy wypłyną na powierzchnię. W trakcie gotowania należy je lekko przemieszać, aby nie przywarły do dna garnka.
Ugotowane knedle przekładamy łyżką cedzakową na talerze posypujemy cukrem i polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle klarowanym.
Knedle serowe z truskawkami gotowe!
Nasza rada:
Jeśli chcemy zrobić więcej knedli podwajamy składniki. My miałyśmy bardzo duże truskawki i knedle wyszły ogromne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz