piątek, 31 maja 2024

Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami w śmietanowym sosie to danie błyskawicznie przyrządzane i bardzo sycące. W sezonie szparagowym często serwujemy je na obiad. Prosto i smacznie.

Składniki:

  • 300 g dowolnego makaronu
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g piersi z kurczaka pokrojonych w paski
  • 1 szklanka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 3-4 listki lubczyku lub 1 łyżka maggi
  • 1 łyżeczka przyprawy kurczak złocisty lub curry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku
  • szklanka wody
  • 3 łyżki startego parmezanu

Sposób przyrządzenia:

Mięso z kurczaka obtaczamy w soli, pieprzu i przyprawie „złocisty kurczak” lub curry. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim paski z kurczaka aż się lekko zezłocą.



Dorzucamy na patelnię seler naciowy pokrojony w półkrążki, czosnek pokrojony w plasterki, listki lubczyku posiekane i szparagi pokrojone w centymetrowe krążki (główki pozostawiamy w całości).



Całość podsmażamy około pięć minut, podlewamy wodą i przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy mięso i warzywa, aż szparagi zrobią się miękkie, ale chrupiące. Trwa to nie więcej niż 5 minut.



W międzyczasie czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.

Do tak przyrządzonego kurczaka ze szparagami dajemy śmietanę, którą uprzednio hartujemy odrobiną wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Mieszamy całość i posypujemy parmezanem.



Makaron z kurczakiem i zielonymi szparagami gotowy!

 

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Placuszki jogurtowe z truskawkami

Delikatne, puszyste placuszki na jogurcie greckim ze świeżymi truskawkami to deser uwielbiany przez dzieci i dorosłych. Danie łatwe i błyskawiczne!

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500 (przesianej)
  • 400 ml jogurtu greckiego lub skyru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g pokrojonych świeżych truskawek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia placuszków

Sposób wykonania:

Składniki ciasta nie mogą być wzięte prosto z lodówki, zwłaszcza jogurt i jajka.

Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy w plasterki lub kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Suche składniki najlepiej przesiać, placuszki będą puszyste. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany, dlatego czasami należy dodać trochę mąki.



Do gotowego ciasta wrzucamy truskawki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i małą łyżką wazową nakładamy porcje ciasta. Oleju ma być sporo, tak jak przy plackach ziemniaczanych, wtedy placuszki wyjdą chrupiące. Smażymy je na rumiano z obu stron na umiarkowanym ogniu.

Usmażone placuszki kładziemy na ręcznik papierowy, osączamy z tłuszczu. Następnie przekładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem.

Placuszki jogurtowe gotowe!



 

czwartek, 30 maja 2024

Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Ciasto truskawkowe widelcem mieszane

Bardzo proste ciasto z owocami. Właściwie nie ma chyba łatwiejszego do upieczenia ciasta z owocami i kruszonką jak to -widelcem mieszane. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składniki i wymieszać widelcem lub rózgą i gotowe! Owoce możemy też użyć do niego takie jakie lubimy lub akurat mamy pod ręką, czyli rabarbar, truskawki, czereśnie, wiśnie, itd. . Z kruszonką jest smaczne, ale można na przykład posypać je tyko cukrem pudrem, też będzie dobrze i smacznie.

Składniki:

  Ciasto:

Blaszka 28x18 cm

  • 3 jajka L
  • 0,5 szklanka oleju (250 ml)
  • 1 szklanka śmietany 18 % (można zastąpić kefirem lub maślanką)
  • 3 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy (8 g)
  • 400 g ulubionych owoców sezonowych (u nas truskawki)

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 25 g masła

Sposób wykonania:

Kruszonka:

Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miski i wyrabiamy ręką, aż powstaną okruszki. Następnie wstawiamy kruszonkę do lodówki na 15 minut.

    Ciasto:

    Do dużej miski wrzucamy mokre składniki. Do nich przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i resztę suchych składników. Wszystko mieszamy widelcem lub rózgą tylko do połączenia składników.



    Ciasto dajemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy i układamy na wierzchu owoce, następnie posypujemy owoce kruszonką i wstawiamy ciasto do piekarnika.



    Pieczemy w temp. 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) około 45 min. (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.



    Ciasto widelcem mieszane gotowe!



 

Sałatka letnia z sosem winegret

Sałatka letnia z sosem winegret

Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów malinowych polana prostym sosem winegret. Kwintesencja lata na talerzu!

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 cebulki dymki
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

sos winegret

  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu

Sposób wykonania:

Sok z cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy. 
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, dymkę w krążki, ogórki w plasterki niezbyt cienkie. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i polewamy sosem winegret.


Prosta, letnia sałatka gotowa!




Kaszka kukurydziana z truskawkami

Nasze ulubione śniadanie w sezonie truskawkowym. Kaszka na mleku z truskawkami. Dzisiaj wybrałyśmy kaszkę kukurydzianą.

Składniki:

  • 1/2 l mleka+1/2 szklanki dodatkowo
  • 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • czubata łyżka masła
  • 1/2 kg truskawek
  • łyżka cukru pudru

Sposób wykonania:

Mleko wlewamy do rondelka o grubym dnie, wsypujemy kaszkę kukurydzianą, dodajemy szczyptę soli i wstawiamy na ogień. Gotujemy ją stale mieszając ponieważ mocno zgęstnieje i może przywierać do dna garnka.

Jeśli zrobi się za gęsta możemy dolać w trakcie gotowania dodatkową porcję mleka. Kaszkę gotujemy na bardzo małym ogniu.

Po 8-10 minutach kaszka jest gotowa. Zestawiamy ją z ognia, słodzimy i rozpuszczamy w niej masło. Wylewamy na talerze.

Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na ćwiartki. Wykładamy na kaszkę, posypujemy cukrem pudrem

Kaszka kukurydziana z truskawkami gotowa!





 

środa, 29 maja 2024

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację.

Składniki:

  • 20 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
  • 1/2 średniej wielkości główki kapusty młodej
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 25 dkg drobnych pieczarek
  • 3-4 listki lubczyku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę lub boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy lubczyk i podlewamy całość wodą. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10 minut.



Na koniec doprawiamy danie pieprzem, cukrem i solą, zakwaszamy sokiem z cytryny.

Młoda kapusta z pieczarkami gotowa!

 


Tarta owocowa z kremem mascarpone

Tarta owocowa z kremem mascarpone

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem kakaowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do popołudniowej kawy. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
krem:
  • 200 ml schłodzonej kremówki
  • 8 g cukru waniliowego
  • 70 g cukru pudru
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone
  • 2 łyżki kakao

owoce do ozdobienia tarty :

  • szklanka truskawek
  • szklanka borówek

polewa lustrzana:

  • 150 ml wody
  • 10 g cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml wody
  • 1/2 łyżki soku cytrynowego

Sposób wykonania:

Ciasto.

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.



Krem.

Do miski, w której będziemy ubijać krem wlewamy mocno schłodzoną śmietankę i cukier puder. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone, ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę. Na koniec przesiewamy do kremu kakao i krótko miksujemy do połączenia składników.



Owoce.

Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki i borówki które pokrywamy polewą lustrzaną przy pomocy pędzelka.

Polewa lustrzana.

150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.

Tak przygotowaną tartę odkładamy do lodówki na 2-3 godzin

Tarta owocowa z kremem mascarpone gotowa!

 


Naleśniki z serem i truskawkami

Naleśniki z serem i truskawkami

W sezonie na truskawki proponujemy skromny i smaczny deser -naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami. Delicje dla dzieci i dorosłych!

Składniki:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
  • 40 dkg serka waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
ciasto na naleśniki:
  • 2 jajka
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 450
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Do dużej miski wlewamy mleko, wodę gazowaną (jeśli nie mamy możemy dać w tych samych proporcjach bardzo ciepłą wodę przegotowaną), wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli. Rozbijamy masę dokładnie rózgą. Następnie wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Łączymy całość doskonale i odstawiamy na bok na 15-20 minut. Ciasto naleśnikowe ma trochę „odpocząć”.




 W tym czasie truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło i krótko obsmażamy na nim obtoczone w cukrze truskawki (tylko minutkę). Przekładamy truskawki do miseczki.




Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy naleśniki, które dzięki dodatkowi sody są lekko puszyste. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem waniliowym, zwijamy w rulon, wykładamy na nie truskawki.

Pyszny deser gotowy!



wtorek, 28 maja 2024

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych ślimaczków. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 10 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 żółtko
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia, który smarujemy rozbełtanym jajkiem.



Zwijamy roladę, zaczynając od brzegu z keczupem i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 18 kawałków). Następnie każdego ślimaczka lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Na koniec smarujemy ślimaczki rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego gotowe!



 

Sałatka letnia ze śmietaną

Sałatka letnia ze śmietaną

Wyśmienita sałatka z ogórków małosolnych, młodej cebuli dymki i pomidorów malinowych polana gęstą śmietaną. Kwintesencja lata na talerzu!

Składniki:

  • 4 ogórki małosolne
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 cebulki dymki
  • garść szczypiorku
  • szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, dymkę w krążki, ogórki w plasterki niezbyt cienkie. Wszystkie pokrojone warzywa przekładamy do miski i polewamy śmietaną doprawioną solą i pieprzem, Mieszamy delikatnie. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.

Prosta, letnia sałatka z gęstą śmietaną gotowa!



poniedziałek, 27 maja 2024

Roladki drobiowe ze szparagami

Roladki drobiowe ze szparagami

Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry wędzonego boczku. Pyszny obiad.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 zielonych szparagów
  • 4 plastry żółtego sera
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka przyprawy kurczak złocisty
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego + 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 wykałaczki

Sposób przyrządzenia:

Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy na nim szparagi 2 minuty, lekko je solimy. Odkładamy do przestudzenia. Tłuszcz na patelni pozostawiamy.



Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części, lekko rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kładziemy na niej plaster żółtego sera i trzy szparagi. Zwijamy w rulon, owijamy ciasno plastrem boczku, spinamy wykałaczką.



Na patelni, na której smażyliśmy szparagi podgrzewamy odłożony tłuszcz, dodajemy do niego olej, porządnie rozgrzewamy i obsmażamy na nim roladki na rumiano z obu stron.



 Następnie podlewamy roladki gorącą wodą (3/4 szklanki). Zmniejszamy ogień, przykrywam patelnię pokrywą. Dusimy całość około 5 minut.

Roladki drobiowe ze szparagami gotowe!



 

Tarta z kremem budyniowo-kokosowym i truskawkami

Tarta z kremem budyniowo-kokosowym i truskawkami

Proste ciasto z truskawkami na bazie kruchego spodu z pysznym kremem budyniowo-kokosowym. W sezonie truskawkowym najlepsze ciasto do grilla. Szybko się piecze i szybko znika z talerzy.

Składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 60 g cukru
  • 8 g cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem budyniowo-kokosowy:

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 0,6 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

dodatkowo:

  • 1/2 kg świeżych truskawek
polewa lustrzana:
  • 150 ml wody
  • 10 g cukru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 30 ml wody
  • 1/2 łyżki soku cytrynowego

Sposób wykonania:

Krem.

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które dobrze jest przed dodaniem do kremu trochę rozdrobnić blenderem. Całość mieszamy łyżką. Krem gotowy do użycia.



Ciasto.

Mąkę przesiewamy z cukrem i cukrem wanilinowym do dużej miski. Dodajemy sól i krótko mieszamy łyżką. Następnie schłodzone masło trzemy na tarce z dużymi oczkami, posypując mąką. Dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy rękami ciasto tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka i dajemy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na blaszkę do tarty 28 cm i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 20 minut. Gotowe ciasto odkładamy do wystudzenia.



Polewa lustrzana.

150 ml wody gotujemy w rondelku o grubym dnie. Skrobię, cukier, sok cytrynowy łączymy z 30 ml wody, mieszamy. Gotową masę wlewamy cienkim strumieniem do gotującej się wody i stale mieszamy . Po około 2 minutach polewa lekko zgęstnieje i zrobi się przezroczysta. W tym momencie jest gotowa do użycia. Owoce pokrywamy jeszcze gorącą glazurą. Glazura zastyga natychmiast na owocach i nie rozpuszcza kremu.



Na przestudzony spód nakładamy 2/3 kremu, 1/3 przekładamy do worka cukierniczego i robimy rozetki wokół brzegu. Na środku układamy przekrojone na pół truskawki, które pokrywamy polewą lustrzaną.

Tarta truskawkowa z pysznym kremem gotowa!



 

Krem budyniowo-kokosowy


 

Krem budyniowo-kokosowy

Wyborny krem budyniowy z kokosem do przekładania biszkoptów, napełniania tart i ozdabiania tortów.

Składniki:

porcja kremu na tartę 30 cm lub tort 20 cm

  • 200 g masła 82%
  • 2 budynie bez cukru waniliowe lub śmietankowe
  • 0,6 l mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 50 g wiórków kokosowych

Sposób przyrządzenia:

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko (1/2 szklanki mleka odlewamy do miseczki) i wstawiamy na ogień umiarkowany. Resztę mleka łączymy z budyniami i cukrem. Dobrze mieszamy.

Wrzące mleko zestawiamy z ognia, wlewamy do niego masę budyniową, mieszamy i wstawiamy ponownie na ogień. Stale mieszamy do zagotowania budyniu. W trakcie gotowania mogą powstawać grudki, nie przejmujemy się tym, jeśli będziemy energicznie mieszać, masa na koniec zrobi się gładka. W momencie, gdy na powierzchni budyniu powstaną pierwsze „wulkany” zestawiamy go z ognia i przelewamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą „w kontakt”, aby nie tworzył się na powierzchni kożuch i odstawiamy do przestygnięcia do temperatury pokojowej. Masło również ma mieć temperaturę pokojową. Jest to ważne, ponieważ krem nam w trakcie łączenia obu mas się nie zwarzy, gdy jego składniki będą miały podobną temperaturę!

Teraz do misy miksera wrzucamy masło i rozbijamy je na puch. Następnie w 3-4 etapach dorzucamy masę budyniową. Mieszamy ją tylko do połączenia składników, nie za długo. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, które przed dodaniem do kremu rozdrabniamy blenderem (do momentu, aż poczujemy zapach kokosa i wiórki zaczną się trochę zlepiać, tj. do 1 minuty). Całość mieszamy łyżką.

Krem budyniowo-kokosowy gotowy!