Roladki drobiowe ze szparagami
Piersi kurczaka nadziewane serem i zielonymi szparagami, zawinięte w plastry wędzonego boczku. Pyszny obiad.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 12 zielonych szparagów
- 4 plastry żółtego sera
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1 łyżeczka przyprawy kurczak złocisty
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka masła klarowanego + 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 4 wykałaczki
Sposób przyrządzenia:
Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Podsmażamy na nim szparagi 2 minuty, lekko je solimy. Odkładamy do przestudzenia. Tłuszcz na patelni pozostawiamy.
Piersi z kurczaka przekrawamy wzdłuż na dwie części, lekko rozbijamy. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Kładziemy na niej plaster żółtego sera i trzy szparagi. Zwijamy w rulon, owijamy ciasno plastrem boczku, spinamy wykałaczką.
Na patelni, na której smażyliśmy szparagi podgrzewamy odłożony tłuszcz, dodajemy do niego olej, porządnie rozgrzewamy i obsmażamy na nim roladki na rumiano z obu stron.
Następnie podlewamy roladki gorącą wodą (3/4 szklanki). Zmniejszamy ogień, przykrywam patelnię pokrywą. Dusimy całość około 5 minut.
Roladki drobiowe ze szparagami gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz