Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego
Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych ślimaczków. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 10 minut.
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 2-3 łyżki ketchupu
- 1 żółtko
- łyżeczka przyprawy gyros
- łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia, który smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Zwijamy roladę, zaczynając od brzegu z keczupem i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 18 kawałków). Następnie każdego ślimaczka lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Na koniec smarujemy ślimaczki rozbełtanym jajkiem.
Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz