MAKATKA

wtorek, 28 maja 2024

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego

Bardzo prosta przekąska z ciasta francuskiego w kształcie małych ślimaczków. Świetna propozycja na małą imprezę lub kolację. Wykonanie jej zajmuje 10 minut.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki ketchupu
  • 1 żółtko
  • łyżeczka przyprawy gyros
  • łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano

Sposób wykonania:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.

Blachę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia.

Rozwijamy na blacie arkusz ciasta francuskiego. Smarujemy go ketchupem, oprószamy przyprawami. Zostawiamy 3 cm dłuższego brzegu bez nadzienia, który smarujemy rozbełtanym jajkiem.



Zwijamy roladę, zaczynając od brzegu z keczupem i radełkiem kroimy ją na kawałki 3-4 cm (nam wyszło 18 kawałków). Następnie każdego ślimaczka lekko spłaszczamy i układamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Na koniec smarujemy ślimaczki rozbełtanym jajkiem.

Tak przygotowaną przekąskę wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

Ziołowe ślimaczki z ciasta francuskiego gotowe!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz