Młoda kapusta z pieczarkami
Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację.
Składniki:
- 20 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
- 1/2 średniej wielkości główki kapusty młodej
- 2 kiełbasy śląskie
- 25 dkg drobnych pieczarek
- 3-4 listki lubczyku
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 płaska łyżka cukru
- 2/3 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę lub boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.
Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy lubczyk i podlewamy całość wodą. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10 minut.
Na koniec doprawiamy danie pieprzem, cukrem i solą, zakwaszamy sokiem z cytryny.
Młoda kapusta z pieczarkami gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz