MAKATKA

środa, 29 maja 2024

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami

Młoda kapusta z pieczarkami i kiełbasą duszona na szybko jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie na kolację.

Składniki:

  • 20 dkg słoniny wędzonej lub boczku wędzonego
  • 1/2 średniej wielkości główki kapusty młodej
  • 2 kiełbasy śląskie
  • 25 dkg drobnych pieczarek
  • 3-4 listki lubczyku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2/3 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:

Na głębokiej patelni wysmażamy słoninę lub boczek pokrojony w drobną kostkę (jeśli boczek jest chudy dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego. Następnie dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półplasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Chwilę podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Pieczarki kroimy na pół. Dorzucamy na patelnię, lekko solimy i dusimy całość około 10 minut.



Kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy lubczyk i podlewamy całość wodą. Przykrywamy patelnię pokrywą. Dusimy całość do miękkiej kapusty, nie więcej jak kolejne 10 minut.



Na koniec doprawiamy danie pieprzem, cukrem i solą, zakwaszamy sokiem z cytryny.

Młoda kapusta z pieczarkami gotowa!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz